Franjevci Bosne Srebrene izgradili još dvije obiteljske kuće u Petrinji

imp

Franjevci Izgradnja Kuća 4

Franjevci Bosne Srebrene, preko Karitativne udruge „Kruh sv. Ante“ i uz podršku dobročinitelja, članova i prijatelja završili su izgradnju još dviju kuća za obitelji stradale u potresu na području Sisačke biskupije.

 

Petu i šest kuću dobili su obitelji Vučak i Tadić iz Petrinji, a u utorak 19. srpnja blagoslovio ih je sisački biskup Vlado Košić uz nazočnosti predsjednika i ravnatelja Kruha sv. Ante, u Zagrebu i Sarajevu fra Stipe Karajice i fra Petra Karajice, fra Ive Tadića iz HKM u Wollongongu, domaćeg župnika preč. Josipa Samaržije, predstavnika Grada Petrinje i dobročinitelja.

 

Kako je tom prigodom podsjetio fra Stipe Karajica sredinom prošle godine uz svesrdnu podršku vjernika Hrvata iz Australije predvođenih fra Ivom Tadićem prvo je sagrađena kuća obitelji Plavljanić u selu Jošavica kraj Petrinje, a zatim su u zadnjih godinu dana pomognute izgradnje kuća obitelji Perak u Glini, Adrić u Petrinji i Tolić u Lekeniku, ukupne vrijednosti 1,65 milijuna kuna.

 

„Nepogoda potresa koja je zadesila stanovništvo na području Banovine nadilazila je snage pojedinca i mogla se ublažiti samo zajedničkim naporom i solidarnošću, i uz Božju pomoć i pomoć bližnjih koji su htjeli pomoći djelima milosrđa i uzeli udjela u ublažavanju njihove patnje i stradanja poslije jedne takve velike nevolje naše braće, sestara i naših bližnjih“, poručio je fra Stipe zahvalivši još svim dobročiniteljima koji su ovo omogućili.

 

Dobročiniteljima ali prije svega i franjevcima Bosne Srebrne zahvalio je i sisački biskup Vlado Košić koji je poručio kako je danas više nego vidljivo da Crkva preko svojih institucija poput Caritasa i Kruha sv. Ante prednjači u djelima dobrote i obnove. Biskup je zaželio da tako bude i u čitavom društvu kako bi ove godine bilo čim više obnovljenih obiteljskih kuća i stanova i kako brojni stradali ne bi i treću zimu dočekali u kontejnerima.

 

„Franjevci Bosne Srebrne vidjeli su tu veliku našu nevolju i bili su među prvima koji su nam pomogli sa humanitarnom pomoći. Zatim su se i organizirali oko podizanja ovih obiteljskih kuća na čemu im posebno odajem veliko priznanje i zahvaljujem te držim a je to jedan lijepi znak koji trebamo svi slijediti“, zaključio je biskup.

 

Veliku radost i zahvalnost nisu krile ni brojne obitelji Vučak i Tadić i sada, kako kažu, konačno osjećaju jedno olakšanje što i kako dalje te s nestrpljenjem čekaju selidbu iz priručnih objekata u kojim su više do godine i pol dana u nove kuće.

Foto: Sisačka biskupija

najčitanije