Elementarna nepogoda za područje Općine Velika Ludina

ibb

261020211635242902.jpeg

Uslijed niskih temperatura od – 16ºC do -18ºC u noćnim i jutarnjim satima 28. veljače i 01. ožujka 2018. godine na području Općine Velika Ludina nastale su velike štete od mraza na stablima višegodišnjih nasada. Zimsko izmrzavanje trajnih nasada izazvalo je stradavanje tkiva provodnih snopova voćaka, što je rezultiralo naseljavanjem patogena i naknadnim stradavanjem stabala.

S porastom temperatura, stradavanje stabala se nastavilo. Riječ je o specifičnom slučaju štete od mraza, čija su dugotrajna posljedica biljne bolesti koje nisu odmah vidljive nego se javljaju početkom ljeta, odnosno dolaskom prvog toplotnog vala. Tek s dolaskom toplijih dana postale su vidljive posljedice propadanja velikog dijela nasada čija je pak posljedica potencijalno smanjenje uroda.

Na osnovu prijedloga Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda proglašena je elementarna nepogoda – mraz, čime se općinsko povjerenstvo za procjenu šteta obvezuje u što kraćem roku podnijeti izvješće s procjenom ukupne štete.

najčitanije