Edukativno-integracijsko putovanje podrške i osnaživanja Programa SMS – svi mi skupa II

imp

04ffe0e7 Ff21 45cb A534 28ffa35061a7

Edukativno-integracijska putovanja podrške i osnaživanja u smislu informiranja i učenja o kulturno-povijesnim vrijednostima Hrvatske i povezivanje s lokalnim stanovništvom jedna je od aktivnosti Programa SMS – svi mi skupa II kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“.

 

Tako su korisnici ovog programa koji su osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom s područja Karlovca i Karlovačke županije posjetili Sisak i Petrinju u cjelodnevnom druženju.

 

Kako saznajemo od voditeljice ovog programa dr. sc. Daše Poredoš Lavor za korisnike iz Karlovca bio je osiguran prijevoz jer su sudionici bile žene s malom djecom, a i potrebe razgledavanja i informiranja o kulturno-povijesnim znamenitostima i društvenim aktivnostima sredina koje su posjetili zahtijevale su individualni pristup pa oslanjanje na javni prijevoz nikako nije bilo prihvatljivo rješenje.

“Sudionici ove aktivnosti prvo su došli u Sisak gdje su prošli šetnicom uz rijeku Kupu, te su vidjeli posljedice stradanja zgrada u potresu s katastrofalnim posljedicama, a informirani su o Gradskoj vijećnici Grada Siska, Holandskoj kući – interpretacijskom centru industrijske baštine, objektima u kojima su se nalazili zatvor i Policijska uprava, Šetnici akademskog slikara Slave Štrigla, pri čemu su osobitu pozornost privukli im Stari most – zidani most od kamena i opeka iz 1934. godine, Stari kran – drvena dizalica iz stare sisačke luke danas postavljen kao muzejski primjerak uz obalu rijeke Kupe, te pjesnik A. G. Matoš na klupi. Poslije osvježenja i okrijepe sudionici su informirani o stradanju i aktualnoj obnovi Katedrale Uzvišenja Svetoga Križa, a ukratko su upoznati i sa životom blaženog Alojzija Stepinca čiji se spomenik nalazi ispred Katedrale. Zanimljive su im bile i priče i legende koje su vežu uz Arheološki park „Siscia“ – ostaci zidina rimske Siscije. Šetnjom kroz tzv. Drugu sisačku ulicu vidjeli su zgradu Sisačko-moslavačke županije koja je u obnovi, zgradu Općinskog i Županijskog suda u Sisku, te izloge raznih trgovina. Na putu prema Petrinji posjetili su džamiju i Islamski kulturni centar u Sisku. U Petrinji su posjetili Edukativno-prezentacijski centar Natura SMŽ gdje su ih dočekali edukatori Igor Žilić i Martina Vučak koji su s puno empatije i posvećenosti prezentirali osobitosti ovog Centra: edukativni program, unutarnje i vanjske sadržaje, te moderne tehnologije – naočale za virtualnu stvarnost koje su osobito privukle pažnju korisnika. Kako smo saznali u ovom Centru „Doživljaj prirode je potpun gdje su čovjek i priroda još povezani, a živi se u suglasju s prirodom i njezinim zakonitostima“ – tako i integracija ima smisla ako se dobije prilika upoznati zajednicu – ljude, povijest, kulturu i prirodu u kojoj se sada živ.”, istaknula je Poredoš Lavor. Susret je završen posjetom Poslovnog centra „Centar novog života“ u Petrinji gdje je organiziran zajednički ručak usklađen s Halal standardom.

 

Susret je bio cjelodnevni, a u svim situacijama sudionici su imali podršku kulturnog medijatora i prevoditelja za arapski jezik Salama Ibrahima Kadhim Al-Nidawi, mag. stude. eur.

“Bilo je vidljivo kako djeca i mladi koji pohađaju školu vrlo dobro raspolažu znanjem hrvatskog jezika, dok odrasle osobe koje nisu toliko uključene u izravnu komunikaciju na hrvatskom jeziku pokazuju razumijevanje mnogih sadržaja, ali su nesigurniji u govoru, stoga treba poticati učenje hrvatskog jezika, upoznavanje s ljudima i zajednicom u kojoj sada žive jer se tako najviše pridonosi kvalitetnijoj integraciji.”, pojasnila je Poredoš Lavor, te dodala da je ova aktivnost u potpunosti ostvarila planirana očekivanja: više od 30 osoba uključenih u nešto novo i drugačije koji su aktivno proveli dan.

 

Ova aktivnosti dio je programa SMS – svi mi skupa II koji je dio dvogodišnjih programa usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2023. i 2024. godinu. Projekt financira s 14000 eura Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Knjižnica i čitaonica Kutina i Osnovna škola „Braća Bobetko“ Sisak.

 

Fotografije – GI Moj grad Sisak

Foto: GI Moj grad Sisak

najčitanije