Edukativno, informativno, kreativno, zabavno i preventivno – na kupalištu Zibel

imp

261020211635243735.jpeg

U sastavu aktivnosti projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s partnerima na sisačkom kupalištu Zibel održan je susret s cjelodnevnim aktivnostima za umirovljenike – osobe starije životne dobi.
Povod navedenom susretu bio je obilježavanje dana 15. lipnja – kada se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan svjesnosti o prevenciji nasilja nad starijim osobama, a Građanska inicijativa ga obilježava šestu godinu za redom.

17 16 15 14
Na susretu j sudjelovalo četrdesetak umirovljenika koji su imali priliku sudjelovati u raznim sadržajima i tako aktivno provesti dan. Izdvajamo neke od aktivnosti:
– Višnja Jendričko, asistentica na projektu „MIG art“ kojeg također provodi GIMG Sisak uz financiranje MDOMSP za umirovljenika je organizirala kreativnu radionicu na otvorenom u kojoj su zainteresirani umirovljenici izrađivali cvjetove od krep papira. Upornost, koncentracija i vježbanje motorike šake i prstiju rezultiralo je raznim šarenim cvjetovima koje su umirovljenici dio darivali jedni drugima, a dio zadržali za sebe
– dr. sc. Daša Poredoš Lavor iskoristila je prigodu da umirovljenike informira o programu Zaželi koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. Tako su umirovljenici mogli iskazati interes i odlučiti se da ih u slijedeće dvije godine posjećuju buduće zaposlene žene na projektu „ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno“ koje će u lokalnoj zajednici pružati pomoć i podršku za više od 60 kućanstava osoba starije životne dobi u lokalnoj zajednici. Umirovljeni su s radošću prihvatili navedenu mogućnost

13 12 11 9

Od voditeljice projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ saznajemo kako se na ovom susretu vrlo malo izravno govorilo o nasilju, već su djelovanja bila usmjerena na razna afirmativna djelovanja: kako ojačati mrežu socijalne podrške stvaranjem poznanstava i prijateljstava s vršnjacima, kako aktivno koristiti slobodno vrijeme putem uključivanja u razne aktivnosti koje za umirovljenike osmišljavaju i provode razne institucije i organizacije civilnog društva u zajednici, također je poticana osvještavanje umirovljenika da imaju pravo na donošenje vlastitih odluka o svome životu: o raspolaganju novca i drugim materijalnim dobrima, odabiru načina i mjesta života, emotivnim vezama, dostojanstvenom i kvalitetnom životu oslobođenom od svih pojavnih oblika nasilja, uz dovoljno dobro zauzimanje za sebe.
Na susretu su umirovljenici mogli igrati društvene igre, šetati, upoznavati se s drugim umirovljenicima, a svima su podijeljene upute o aktivnom starenju i Vodič o zaštiti starijih osoba pri ljetnim temperaturama koje prelaze 30 stupnjeva, te letci vezani za predmetni projekt i projekt Projekta građanskih prava (PGP) Sisak o besplatnom pravnom telefonu za sve građane u potrebi 0800 200 098.

8 7 6 5
Sudionike ovog susreta posjetila je dr. med. Ivana Popek koje je za sve zainteresirane donijela razne informativne letke, od kojih je najviše pozornosti dobio onaj pod nazivom „Krećete li se dnevno minimalno 30 minuta“.
Nakon ranih tjelesnih i misaonih aktivnosti umirovljenici i volonteri uživali su u raznim voćnim sokovima osvježenja i ukusnom roštilju. U ime sudionika na organizaciji i gostoprimstvu Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zahvalila se je umirovljena diplomirana ekonomistica Đurđica Gaćeša, uz želju i nadu da ovakvih aktivnih susreta bude više.
Zaključak ovog susreta bio je: Iako imamo mnogo godina – živimo aktivno i kvalitetno. Želimo da se naše odluke poštuju, te da nam društvo u kojem živimo omogući mirnu, sigurnu i dostojanstvenu stariju životu dob.

4 3 2 1
Navedena aktivnosti dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednici tijekom cijele 2018. godine.

najčitanije