Educiranje manjinskih vijeća radi boljeg ostvarivanja prava

st

Projekt ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’, namijenjen jačanju kapaciteta manjinskih vijeća i njihovom međusobnom umrežavanju, nakon 18 mjeseci rada priveden je kraju.
Srpsko narodno vijeće je sa svojim partnerima, Projektom građanskih prava iz Siska i Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba, u Sisačko-moslavačkoj i Šibensko kninskoj županiji, godinu i pol radilo na jačanju kapaciteta vijeća nacionalnih manjina i edukaciji o zakonskim pravima i prilagođavanju potreba manjina strateškim i operativnim dokumentima, rekao je voditelj projekta Nikola Ivanović iz Srpskog narodnog vijeća.
‘Bitno je da smo ih naučili pripremi projekata i da smo kroz ovaj projekt pripremili nekoliko manjih projekata za natječaje Vlade Rapublike Srbije na koje se mogu prijaviti jedino vijeća nacionalnih manjina.’
Kroz ovakve se projekte, nastavlja Ivanović, potiče umrežavanje nacionalnih manjina. Riječ je, kaže, o primjeru dobre suradnje gdje se kroz zajedničko prepoznavanje potreba lokalnim, regionalnim i državnim vlastima ukazuje kako rješavati određene probleme. Rezultati su, kaže Ivanović, zadovoljavajući.
‘Zadovoljni smo rezultatima projekta, no novi problemi se uvijek pojavljuju. Smatramo da bi država trebala više ulagati u ovakve projekte i da će i kroz suradnju Hrvatske s Europskom komisijom i dalje biti raspisivani ovakvi natječaji kako bi radili na terenu s vijećima nacionalnih manjina’, rekao je Ivanović.
Edukacijski ciklusi provedeni su u nekoliko etapa, a teme su bile vezane uz ustavni zakon manjinske politike, pisanje projekata, tehnike komuniciranja s medijima i međusobno, kao i lobiranje za svoja prava.

najčitanije