Dvor i susjedne općine i gradovi protiv odlagališta radioaktivnog otpada

mradenovic

261020211635228835.jpeg

Općina Dvor te susjedne općine i gradovi ponovili su na javnoj tribini da su protiv odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac.

U Hrvatskoj Kostajnici danas je održana javna tribina s temom Radioaktivni otpad na odlagalištu u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori. Tribinu je organizirala GI Zelena Banovina, a na njoj su sudjelovali predstavnici susjednih općina i gradova koji su iznijeli svoje stavove o odlagalištu. Na današnju tribinu odazvali su se predstavnici Petrinje, Kostajnica, Topusko, Dvora, Majura, Dubice i Kukuruzara.
”Vrlo mi je žao da nam predstavnici Sisačko – moslavačke županije. Općina Dvor u sklopu je Sisačko – moslavačke županije i nije mi jasno zašto su nas ignorirali. Zahvaljujem predstavnicima susjednih gradova i općina i njihovom jasno izraženom stavi u davanju potpore u općini Dvor u borbi protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, kako institucionalnog, tako i iz Nuklearne elektrane Krško, protivno direktivi Europske unije i protivno svim načinima provedbe jednog takvog projekta kao što je izgradnja odlagališta“, rekla je Snježana Drvodelić iz GI Zelena Banovina te dodala kako se na taj način ignorira pitanje bitno za buduće generacije. U zbrinjavanje otpada, kako je istaknuto na današnjoj tribini, potrebno je uključiti i javnost. U Općini Dvor građani su protiv odlagališta otpada, a ta je odluka donesena i na posljednjoj sjednici općinskog vijeća prije mjesec dana.
”Općina Dvor se protivi odlagalištu nisko i srednje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. To je stav građana iskazan na zborovima građana, to su stavi Općinskog vijeća iskazani 2015., ali i na posljednjoj sjednici u rujnu kojom je potvrđeno to protivljenje. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati i tako ćemo zauzimati stavove. Naše protivljenje je kontinuirano, stalno, bilo je, jest i bit će”, rekao je Milan Rudić, zamjenik načelnika Općine Dvor. Osim stanovnika Dvora, na današnjoj se tribini razgovaralo i sa susjednim gradovima i općinama o njihovim stavovima po ovom pitanju.
”Ostale općine moraju biti uključene i vezane, moraju biti potpisnici. Koliko smo vidjeli, većinskim dijelom protiv te naravno, stavovi građana Dvora te susjeda iz BiH koji su protiv odlaganja bilo kakve vrste otpada, a posebno radioaktivnog”, dodaje Anita Kolarec iz Stožera za obranu Općine Dvor od nuklearnog otpada.
76890897_415980839305597_645526145705443328_n 78633633_428453121174505_7823626630126895104_n
Među onima koji od samih početaka daju potporu borbi protiv skladištenja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Grad Petrinja je dao logističku potporu organizaciji i ove javne tribine, a na njoj je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević.
„Grad Petrinja je od početka iskazao svoj stav i tu smo nedvosmisleni, potpuno jasni, bez obzira na sve izmjene i promjene jednodušno stojimo iza toga da ne podržavamo ovu lokaciju, odnosno uopće lokaciju na području Zrinske i Trgovske gore za lokaciju niskog i srednje radioaktivnog otpada kao skladišta, ali i ono što se već najavljuje, skladište je samo prvi korak, da se krene i da se odabere lokacija, da se „otvore mala vrata“, a onda na „velika vrata“ dolazi odlagalište koje je trajno rješenje. Kako bi rekao gradonačelnik Dumović – trajno rješenje za sve hrvatske probleme“, istaknuo je Radošević.
Do moguće provedbe skladištenja nisko i srednje radioaktivnog otpada u Dvoru, kako kaže Mladen Klasnić, potrebno je slijediti proceduru.
”Ono što sam rekao uvodno-nije gotovo dok god se ne donesu prostorni planovi, dok god se ne ispoštuje procedura do kraja! Ponovit ću, lokacija na Trgovskoj gori je predviđena kao najpoželjnija prema strategiji RH. Međutim, da se sve to finaliziralo, sve se treba unesti u prostorne planove, treba proći studija utjecaja okoliša, trebaju se dobiti građevinske dozvole i krenuti u izgradnju. Vrlo kratak rok je za sve to, 2023.godina je pred vratima. Za donošenje tih dokumenata potrebno je vrijeme i zakonska procedura kod donošenja. To nije jednostavno”, dodao je Klasnić.

najčitanije