Dvije osobe umrle od gripe, 14 oboljelih na respiratorima

imp

Dva muškarca, jedan s područja Gline a drugi iz Kutine, umrli su u sisačkoj Općoj bolnici od posljedica uzrokovanih komplikacijom gripe. U teškom stanju zbog gripe i upale pluća još je 14 pacijenata koji su na respiratorima. Bolnica je, kako je istaknuo, na izvanrednoj konferenciji za medije, njen ravnatelj dr. Tomislav Dujmenović, oformila tijelo za suzbijanje epidemije gripe kojem je na čelu infektolog dr. Tonka Jozić – Novinc. Ona je istaknula kako je ovog trenutna na odjelima bolnice tridesetak oboljelih od gripe, od kojih je sedmero na odjelu intenzivne skrbi, a dva pacijenta u vrlo su teškom stanju.
Budući da 11 raspoloživih bolničkih respiratora nije bilo dovoljno za sve potrebe, od bolnica u Našicama i Ogulinu sisačka bolnica posudila je još dva. Uz jedan koji je kupila Sisačko-moslavačka županija trenutno su sve potrebe zadovoljene.
Bolnica je zabranila posjete bolesnicima, a ravnatelj je uputio apel građanima koji bi ovih dana trebali ići na ranije zakazane pretrage i kontrolne preglede, da ne dolaze u bolnicu ukoliko imaju neke od simptoma gripe, a bolnica će im osigurati naknadni termin.
Dr. Sonja Pajtlar, epdemiologinja iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo, navela je kako vrhunac gripe tek dolazi, da je do sada evidentirano 840 oboljelih, ali da je stvarna brojka oboljelih najmanje tri puta već te da je ovo jedna od većih epidemija gripe u zadnjih desetak godina na području Županije. Najviše oboljelih je s područja Moslavine i Siska. Dodala je kako je na području Županije protiv gripe cijepljeno 13.000 ljudi, odnosno da su potrošene sve doze cjepiva koje je Županijski zavod dobio.

najčitanije