Dva nova vozila za Zavod za hitnu medicinu SMŽ

Hitna

Vozni park županijskog Zavoda za hitnu medicinu postao je bogatiji za dva nova suvremeno opremljena vozila za prijevoz pacijenata, nabavljena iz decentraliziranih sredstava Sisačko – moslavačke županije.

 

Županijski Zavod sada ima ukupno 54 vozila – njih 13 za sanitetski prijevoz te ostala za hitnu medicinsku pomoć.

 

„Potrebe uvijek ima, ali mi smo zadovoljni i ovim napretkom jer je i to više od onoga što se dosadašnjih godina pribavljalo. S obzirom i na cijenu vozila, pomoć Županije nam je značajna i samim time što se povećao iznos decentraliziranih sredstava, omogućeno nam je poboljšanje voznog parka i kvalitete pružanja usluga svim žiteljima županije“, rekla je ravnateljica Županijskog Zavoda za hitnu medicinu Silvija Desić Basarić. Ključeve novih vozila uručio joj je župan Ivan Celjak.

 

„Za ovu godinu smo prvi puta u povijesti osigurali povećanje decentraliziranih sredstava za županijski zdravstveni sustav i to za 3,7 milijuna kuna. Od toga 1,9 milijun kuna namijenjen ZZJZ za dovršetak i sanaciju objekta. Milijun kuna je za OB dr. Ivo Pedišić, a 800 tisuća kuna za nabavu novih, potpuno opremljenih vozila za Zavod za hitnu medicinu“, rekao je župan te dodao kako jedno vozilo ide ide timu T1 u Kutinu, a drugo je za tim T2 u Sisku.

 

Jedan od liječnika Zavoda, dr. Filip Hergešić sa svojim je timom na terenu već isprobao nova vozila, čija oprema zadovoljava i najzahtjevnije intervencije: „Imamo kardijalni monitoring za praćenje vitalnih funkcija, respiracijsku jedinicu koja nam omogućuje adekvatnu ventilaciju pacijenta na terenu. Imamo cijeli sustav kako pacijenta sigurno spustiti s kata, iz zgrada, stepeništa i sigurno dovesti do bolnice. Dobili smo i nove setove za traumu – duge daske i vakuum madrace koje koristimo kada se dogode teške prometne nesreće, a u pomoć kojih pacijente dovozimo do bolnice“.

 

 

Uz izazove koje pred županiju stavlja sanacija posljedica potresa, intenzivno se nastavlja s ulaganjem u unaprjeđenje kvalitete sustava zdravstvene  zaštite – nabavom opreme za sisačku bolnicu, županijski Zavod za javno zdravstvo, ali i Zavod za hitnu medicinu. Kvalitetna oprema olakšava rad medicinskom osoblju, a samim time povećava sigurnost pacijentima – napominje župan Ivan Celjak.

„Opremljena vozila su osnovni alat za rad našim timovima. O kvaliteti pružanja hitne pomoći ovise ljudske živote i zato nastojimo nabaviti što više novih vozila i nove, kvalitetne opreme“, zaključuje Celjak.

najčitanije