Dumbović: 'Želimo približiti metropolu područjima od posebne državne skrbi'

st

Petrinjci ce se u petak, 31. srpnja, na Trgu bana Jelačića predstaviti Zagrepčanima sa svojim domaćim proizvodima te će najaviti i svoj središnji gradski događaj – Dan grada, popularno Lovrenčevo.

Prezentaciju su u Zagrebu najavili petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje Ivanka Držaj i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik Dumbović zahvalio se Gradu zagrebu i kolegi Bandiću na gostoprimstvu.

‘Već smo imali jednu sličnu prezentaciju, a i želja nam je,  kao područje koje je trajno devastirano, doći s ovim vrijednostima i predstaviti se u Zagrebu, te tako približiti metropolu područjima od posebne državne skrbi’, rekao je Dumbović.

Proizvodi s prostora grada Petrinje i Banovine autenticni su suveniri i uporabni predmeti, a posebno je zanimljiva ‘stucka’, najpoznatiji petrinjski suvenir.

‘Stucka je naš ponos. Radi se o dugoj tradiciji proizvodnje od gline u lončarskoj radionici, ne samo uporabnih, već i uporabnih predmeta’, opisuje Ivanka Držaj jedan od zaštitnih znakova Petrinje.

Petak, uz predstavljanje proizvoda, donosi i prezentaciju tradicije i baštine petrinjskog područja uz prigodni glazbeno-scenski program.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako Zagreb Petrinjce dočekuje raširenih ruku, kao i sve ostale koji se žele pokazati Hrvatskoj u najboljem svjetlu.

‘Drago nam je da Petrinjci dolaze na Jelačić-plac, i neka se taj dan zrcali ono najbolje što Petrinja ima, jer to je mjesto na kojem se treba zrcaliti ono najbolje što Hrvatska ima.’

Gostovanje Petrinjaca na Trgu posebno je i zbog predstavljanja manifestacije ‘Lovrenčevo u Petrinji’ koja počinje u petak, traje deset dana te završava na sam blagdan sv. Lovre, zaštitnika grada Petrinje, 10. kolovoza. Petrinja ce za to vrijeme biti domaćin raznovrsnih kulturnih, sportskih, vjerskih i glazbenih programa. Također, 10. kolovoza, održat će se i svečana sjednica grada Petrinje na kojoj će gradonačelnik Zagreba s Gradom Petrinja svečano potpisati povelju o suradnji kao dokaz dugogodisnjeg prijateljstva, povjerenja i podrske.

najčitanije