Dumbović:“ Vlada RH je „napala“ Banovinu nuklearnim i radioaktivnim otpadom“

imp

261020211635207908.jpeg

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško je objavio javni natječaj u iznosu od gotovo 20 milijuna kuna, i to za aktivnosti ishođenja dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu.
Nezadovoljstvo ovom odlukom iskazao je petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović, višegodišnji borac protiv izgradnje Centra u Čerkezovcu, te je na konferenciji za medije još jednom javno dao do znanja što o tome misli i zašto ne želi da Sisačko-moslavačka županija bude grobnica radioaktivnog smeća.
Dumbović je istaknuo kako nije korektno da se ovakve stvari događaju u vrijeme kada se cijeli svijet bori s koronavirusom. No ni takvo vrijeme, napominje gradonačelnik, ne može zaustaviti direktora Fonda u donošenju odluka.
„Naš Fond, kojem je na čelu gospodin Prpić, njega ne može ništa zaustaviti da u ovakvo vrijeme kada se trebamo distancirati, prije svega, kao ljudi i dati poruku da nas ne interesiraju investicije od 19-20 milijuna kuna samo za projekte da bi se ovdje napravio bazen radioaktivnog otpada i ostalog smeća. To nije dobro.“, kaže Dumbović dodajući da Fond koristi ovu situaciju jer ne možemo kao do sada prosvjedom pokazati nezadovoljstvo ovom odlukom.
„Godinama planiramo da ćemo doći na Markov trg, nismo do njega došli, ali smo došli do bana Jelačića i Zrinjevca i upravo ovim transparentima smo rekli cijelom Zagrebu: NE nuklearnom i radioaktivnom otpadu. Fond je napravio sve, ama baš sve i taj isti Fond ima strašno puno novca, ima milijarde, stotine milijuna kuna i oni mogu sve i oni upravo to i rade. Rade sve ovim „mučkim“ i „podmuklim“ djelovanjem, gdje mi ne možemo organizirati javnost, doći, okupiti se, otići i reći: NE radioaktivnom otpadu, mi to ustvari nemamo pravo, nama su oduzeta prava. Oduzeta su i prava lokalnoj samoupravi da može reći ono što u svakom slučaju i Europa i svi pravni aspekti moraju s respektom imati poštovanje prema lokalnoj samoupravi. Ako građani nešto ne žele oni na to imaju pravo.“, rekao je Dumbović.

nuklearni otpad 5 nuklearni otpad 4 nuklearni otpad 3
Ovakav čin Fonda bez dogovora s lokalnim stanovništvom smatram napadom, napominje Dumbović, jer umjesto da razvijaju našu županiju žele je pretvoriti u grobnicu radioaktivnog smeća.
„Država je danas nas „napala“, država je „napala“ Banovinu, Vlada Republike Hrvatske je „napala“ Banovinu nuklearnim otpadom, radioaktivnim otpadom i smećem preko Fonda koji ima stotine i stotine milijuna. Nisu nas „napali“ Autocestom, nisu na „napali“ da bi prestali devastirati naše šume koje su prodali u bescjenje, nisu nas „napali“ niti jednim kapitalnim projektom i gle čuda: Županija šuti. Župan javno kaže da nema ništa protiv, Županija je rekla da je ona za to, zar to nije sramota i još da bude veće čudo taj isti župan će i dalje biti župan, a nije napravio ništa osim što će dovesti nuklearni i radioaktivni otpad u Županiju.“, ističe gradonačelnik Dumbović.

nuklearni otpad 2 nuklearni otpad 1
Očito, pomno izabrani trenutak za pokretanje ovih aktivnosti, napominje Dumbović, jer dok smo u izolaciji i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vijesti o novooboljelim i umrlim sugrađanima, nemamo vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoliša, niti imamo mogućnost organizirati se ili prosvjedovati protiv ovakve odluke. Bez obzira na ovu situaciju borba za zelenu Banovinu i Sisačko-moslavačku županiju ide i dalje.
„Nadam se da ćemo zajedničkim radom dati svoj veliki doprinos, da ćemo s pravne strane i s pravnim timovima Europske unije, koliko nas god bude koštalo, rušiti Studiju, taj projekt i tražiti partnere preko granice Une. Nama su svi dobro došli, oni koji su protiv radioaktivnog otpada, koji se ustvari bore da ne ostanemo slijepo crijevo.“, zaključuje Dumbović.

Foto – Rad za naš grad

najčitanije