Dumbović stopira spajanje Vodoopskrbe Kupa i Sisačkog vodovoda: Gradsko vijeće Grada Petrinje izglasalo nepripajanje

ibb

Gradsko vijeće Grada Petrinje na svojoj je jučerašnjoj sjednici odlučilo da neće dati suglasnost na pripajanje trgovačkog društva Vodoopskrba Kupa d.o.o. trgovačkom društvu Sisački vodovod d.o.o. Podsjećamo, odluku o pripajanju ovih dviju tvrtki na svojoj je posljednjoj sjednici početkom lipnja prihvatilo sisačko Gradsko vijeće, uz napomenu da će realizacija pripajanja morati pričekati suglasnost Grada Petrinja i općina Lekenik, Sunja i Martinska Ves, koje imaju svoje udjele u vlasništvu Vodoopskrbe.

U pojašnjenju inicijative spajanja dviju tvrtki, prezentiranom na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska stoji da je cilj prvenstveno racionalizacija troškova te postizanje što efikasnijeg poslovanja i kvalitete pružanja usluga. Naime, Vodoopskrba Kupa, građena 80-ih godina, u to je doba zamišljena kao veliko regionalno vodocrpilište koje bi opskrbljivalo ne samo hrvatske isporučitelje vode, već i tvrtke izvan granica. Danas, nakon što su zbivanja u 90-ima uvelike promijenila prvotne ideje,  Sisački vodovod jedini je kupac vode u Vodoopskrbi Kupa. I dalje je riječ o kvalitetnom vodocrpilištu, ali debelo neiskorištenom  koje radi s tek 18 do 20 posto kapaciteta. Uz efikasnije poslovanje i kvalitetnije pružanje usluga, u pojašnjenju ove inicijative su i uštede koje bi se ostvarile pri spajanju dviju tvrtki te zaključak o koristima većima od onih koje bi ta dva društva mogla postići na samostalnoj osnovi: značajne uštede troškova koje se mogu se ostvariti kroz dijeljenje komplementarnih dijelova poslovanja te kroz eliminiranje dupliciranih funkcija i smanjenje transakcijskih i informacijskih troškova.
”U svakom slučaju, spajanje Vodoopskrbe Kupa i Sisačkog vodovoda je ekonomski logično, a i naš je vodovod vjerojatno jedini u Hrvatskoj koji nema svoje vodocrpilište već vodu formalno kupuje od druge tvrtke” – napomenuo je prilikom prezentacije na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska direktor Sisačkog vodovoda Igor Rađenović.
Ova je ideja bila jedna od rijetkih koja je u sisačkoj Gradskoj vijećnici dobila potporu oporbenih vijećnika. No, prilikom glasanja ipak su odlučili ostati suzdržani budući da, kažu, ne vjeruju u mogućnost skorog početka realizacije pripajanja – razlog su upravo suvlasnici Vodoopskrbe Kupa: Grad Petrinja te općine Martinska Ves, Sunja i Lekenik, čija su vijeća na svojim sjednicama održanima neposredno prije sisačke sjednice odluku o pripajanju Sisačkom vodovodu skinula s dnevnog reda. Te su oporbeni vijećnici zaključili da bi, dok god se svi suvlasnici ne izjasne, odluku trebalo odgoditi.

Vladajuća strana sisačkog Vijeća zaključila je da neizjašnjavanje suvlasnika treba ignorirati i odluku donijeti, koliko god se trebalo čekati na početak realizacije. S 13 glasova za i 7 suzdržanih oporbenih glasova prihvaćen je Prijedlog Odluke o suglasnosti na pripajanje Vodoopskrbe Kupa d.o.o.  Sisačkom vodovodu d.o.o.

No, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje u dnevnom se redu pojavila točka pod nazivom ”Zaključak o utvrđivanju Prijedloga Odluke o nedavanju suglasnosti na pripajanje trgovačkog društva Vodoopskrba Kupa d.o.o. trgovačkom društvu Sisački vodovod d.o.o.”.

Izvjestitelj, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, u pojašnjenju je naveo da Grad Petrinju ”ne interesira nikakva velika zadruga jer strategija Petrinje je da onaj tko bude gazda vode, bude i gazda odvodnje”, dodajući kako je Petrinja već počela raditi na svom vlastitom sustavu vodovoda i odvodnje, u sklopu čega je već otvorila i natječaj za pročistač za kojeg se, tvrdi, već javilo osam ponuditelja:  ”Znači, mi ćemo imati i svoju vodu i svoju odvodnju i u tom dijelu ćemo biti distributeri. Prije tri-četiri godine smo napravili preporuku svih nas gradonačelnika i načelnika da danas-sutra postanemo jedno vodoopskrbno područje.”, kaže Dumbović dodajući kako u svemu ima potporu načelnika Općine Lekenik kao partnera i još jednog suvlasnika Vodoopskrbe Kupa, koja s Petrinjom ima udjel od 25 posto. Otvorio je, kaže, razgovore i sa županom Ivom Žinićem kod kojeg traži potporu.

Odluka o nedavanju suglasnosti na pripajanje na petrinjskom je gradskom vijeću prihvaćena gotovo jednoglasno – uz jedan suzdržani glas SDP-ove vijećnice Svjetlane Lazić.

najčitanije