Dubravka Granulić: 'Učitelji rade značajan i human posao'

st

Rad učitelja i nastavnika jedna je od najvažnijih djelatnosti za ukupan razvoj društva. Sjetimo se toga prerijetko, no prava je prigoda da se to naglasi upravo Svjetski dan učitelja koji se obilježava svake godine na današnji dan, 5. listopadau više od 100 zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.
Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.
Problemi struke ipak postoje, pogotovo kod zapošljavanja. Dok jednih ima previše, drugih nedostaje, kaže Darjan Vlahov, županijski pročelnik za obrazovanje.
‘Pad broja učenika na državnoj razini, ali i kod nas, doveo je do toga da određenih zanimanja u našoj profesiji imamo previše. To se posebno osjeti kod učitelja razredne nastave i određenih grupa predmeta kao što su hrvatski jezik i matematika u osnovnoj školi. S druge strane, nekih više uopće nema. Srednje škole traže profesore fizike, matematike, informtike, to su deficitarni kadrovi na razini cijele države’, rekao je Vlahov.
Dubravka Granulić, učiteljica razredne nastave i Hrvatskog jezika, kao osoba koja radi u obrazovanju, smatra da percepcija važnosti učitelja u današnjem društvu nije dovoljno istaknuta.
‘Zahtjevi koji se stavljaju pred nas su sve veći i nameću nam golemu odgovornost. Tu su i neke stabilizacijske mjere, politike i strukturalne prilagodbe koje nas vode da se razvijamo kao društvo i one se odražavaju i na prosvjetu i na naš dignitet. Jedna kolegica u mirovini nam je povodom Svjetskog dana učitelja poželjela veće plaće. Ta veća plaća me ipak možda ne bi zadovoljila, ali rang bi mi dignulo da me društvo prihvati kao nekog tko radi značajan i human posao, kao nekoga tko odgaja naraštaje koji će jednom voditi ovu državu.’
Pročelnik Vlahov, kao netko tko iza sebe ima iskustvo rada u učionici, razumije probleme s kojima se učitelji susreću. Upravo zato, uputio je svojim kolegama čestitku povodom Svjetskog dana učitelja u kojoj naglašava kako je poštovanje najbolja nagrada učitelju za njegov rad.
‘Kolegama želim da ih svi njihovi učenici s puno poštovanja pozdravljaju na cesti i da oni to poštovanje osjete u svom srcu’, zaključio je Vlahov.

najčitanije