Državni tajnici Magaš i Orlić u obilasku gradilišta zamjenskih kuća na Banovini

Orlic Banovina

 

Državni tajnici Dunja Magaš i Domagoj Orlić obišli su gradilišta na kojima se izvode radovi na dovršetku izgradnje i otklanjanja nedostataka na deset zamjenskih obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije.

 

Riječ je o kućama čiji je završetak ugovoren 25. srpnja 2023. godine s tvrtkom Bau gradnja d.o.o. iz Gunje nakon što je raskinut ugovor s prethodnim izvođačem radi nepoštivanja ugovornih obaveza.

 

Rokovi za izvođenje dovršetka radova na izgradnji i otklanjanju nedostataka svih deset objekata iznose 60 dana.

 

Inače, radove organizirane obnove od potresa obiteljskih kuća i zgrada trenutno izvodi 71 građevinska tvrtka. Do danas su završeni radovi na ukupno 9.520 obiteljskih kuća i zgrada. Završena je izgradnja 19 zamjenskih obiteljskih kuća, dok ih je 20 u završnoj fazi odnosno čekaju priključke. U gradnji je trenutno 154 zamjenskih obiteljskih kuća.

 

Ministarstvo je u konstantnom dijalogu sa izvođačima te su u suradnji s njima izrađeni dinamički planovi završetka započetih gradnji zamjenskih obiteljskih kuća.

 

Uz zatečene izvođače i gradilišta Ministarstvo kontinuirano otvara i nova gradilišta izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća te prati njihovu gradnju. Istovremeno, nabave za obnovu i gradnju privatnih zgrada i kuća se kontinuirano objavljuju.

 

Tijekom 2023. godine pokrenuto je 160 postupaka nabave ukupne procijenjene vrijednosti 139 milijuna eura koje obuhvaćaju 6.704 različitih usluga i radova potrebnih za provedbu obnove na potresom pogođenim područjima. Uspješno su završene 42 nabave, te su ugovoreni poslovi radova i usluga vrijednosti 29,1 milijuna eura. Od navedenog iznosa se 26,8 milijuna eura (92%) odnosi na radove obnove na ukupno 746 obiteljskih kuća i zgrada, a 2,3 milijuna eura (8%) odnosi na usluge projektiranja i stručnog nadzora na 951 obiteljskoj kući i zgradi. Poništena je 31 nabava procijenjene vrijednosti 17,1 milijuna eura. Od navedenog iznosa se 16,5 milijuna eura (97%) odnosi na radove na 298 obiteljskih kuća i zgrada, a 600 tisuća eura (8%) odnosi na usluge projektiranja i stručnog nadzora na 145 obiteljskoj kući ili zgradi. Dodatno, u nabavi i pripremi za objavu je trenutno 68 nabava ukupne procijenjene vrijednosti 66,5 milijuna eura. Među njima je i nabava za izvođenje radova obnove na novih 975 lokacija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura.

 

Izvor: Ministarstvo graditeljstva

najčitanije