Državna nagrada za humanitarni rad Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije dobitnik je Državne nagrade za humanitarni rad za 2021. godinu. Nagradu je  u ime svih zaposlenika, članova i volontera Udruge Aleksandra Milković u pratnji današnje izvršne direktorice Udruge Snježane Tomašević, a u ime Sisačko-moslavačke županije na dodjeli je bila i Alenka Ljubešić, nova pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje SMŽ.

 

“Tog, 29. prosinca 2020. godine, na dan katastrofalnog potresa Udruga je imala preko 280 članova, skoro 60 zaposlenih, provodili smo 20ak projekata, a u svega 20 sekundi potresa ostali smo bez 2 radna prostora, naši članovi i zaposlenici bez domova ili sa znatnim oštećenjima.
U kaosu prvih dana nakon potresa, smještavali smo zaposlenike, članove, usmjeravali prema njima kamp kućice, kontejnere, donacije, razvozili hranu osobama s invaliditetom, a istovremeno brinuli o uspostavi rada, održavanju radnih mjesta – čiste egzistencije i ono najvažnije – nastavljanjem pružanja neophodne psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Sredinom siječnja 2021., samo 15ak dana nakon potresa, dobili smo zelenu naljepnicu za našu Malu kuću u Petrinji, saznali da je Soba čuda u Sisku nepovratno izgubljena, 25.siječnja već smo nastavili s pružanjem radne terapije, 3. veljače uveli smo u tom kaosu pandemije i naknadnih svakodnevnih potresa i novu terapijsku uslugu – fizioterapiju, evakuirali opremu za senzoriku iz Sobe čuda u Sisku i uspostavili 8. veljače terapiju senzorne integracije u improviziranom kabinetu Male kuće u Petrinji. I danas smo još uvijek tamo – radimo, povećavamo broj upisane djece, prvi u županiji ove godine 15.veljače dobili smo Ugovor s ovim ministarstvom da djeca na uputnice dobivaju ranu razvojnu podršku 7 godine života, te psihsocijalnu iznad 7 godina. Ukupno 207 usluga – malo, ali nadamo se da će Ministarstvo prepoznati ovaj naš trud i nagraditi nas svake godine povećanjem broja usluga u mreži. Primjerice, 2020. godine Centri za socijalnu skrb u našoj županiji napisali su jedno rješenje za ranu intervenciju. Danas zahvaljujući ovom ugovoru napisana su rješenja za 67 djece s TUR iz Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Siska, Lekenika, Lipovljana, Popovače, Martinske Vesi, Sunje, Gline…” kažu u Udruzi. 

 

Dodjelom Državne nagrade za humanitarni rad i Državne nagrade za volontiranje za 2021. godinu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odaje priznanje svim osobama koje djeluju na području humanitarnog rada, te svim volonterima na nesebičnom darivanju, ne samo materijalnih dobara ili financijskih sredstva kako bi pomogli potrebitima, već darivanju svog slobodnog vremena, svojih znanja i vještina na dobrobit čitave zajednice, ali i izgradnje boljeg i humanijeg hrvatskog društva.

 

foto: Sisačko – moslavačka županija

najčitanije