Drvoprerađivačima milijun i pol kuna potpora

imp

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je za poduzetnike drvoprerađivače u Sisačko-moslavačkoj županiji potpore male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa.
Prvih sedam odluka predano je poduzetnicima koji se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja. Za to je izdvojeno gotovo 1,5 milijun kuna od ukupno za tu namjenu osiguranih 10 milijuna kuna.

Spomenute su potpore dio paketa izvanredne pomoći drvoprerađivačima na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Svrha tog paketa pomoći je pomoći poduzetnicima da poprave oštećenja na proizvodno-poslovnim objektima, tehnologiji i proizvodnoj opremi.
Službenici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a neposredno nakon razornoga prosinačkog potresa na terenu su u stalnom kontaktu s poljoprivrednicima; obišli su tisuće OPG-ova na području Banovine.

Od siječnja ove godine poljoprivrednicima na potresom pogođenom području, ali i u gradu Vrgorcu, isplaćena su 93 milijuna kuna izravnih plaćanja. Ta sredstva predstavljaju potporu gospodarstvima koja uzgajaju, primjerice, tradicijske i izvorne pasmine.

U skladištima u Glini i Petrinji, pohranjene su zalihe stočne hrane za poljoprivredna gospodarstva. Službenici Ministarstva poljoprivrede vode računa o tomu da se stočna hrana kontinuirano dostavlja osobito onim poljoprivrednicima kojima su gospodarski i stambeni objekti teško stradali u potresu.
Državni tajnik Tugomir Majdak iznimno je aktivan u posredovanju pri izmještanju i otkupu stoke prema poštenim tržišnim uvjetima, te osiguravanju veterinarskih usluga.

najčitanije