Dr. Pajtlar: ''Pacijenti su vratili vjeru u cjepivo protiv gripe''

ibb

Hrvatski zavod za javno zdravstvo otvorio je sezonu cijepljenja protiv gripe. Ove je godine Zavod nabavio 280 tisuća doza cjepiva, što je 17 tisuća više nego prošle godine pa je i u Sisačko-moslavačku županiju stigao veći broj doza – doznajemo od dr. Sonje Pajtlar, voditeljice Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo:
”Obzirom na povećani interes za cijepljenje, na područje naše županije stiglo je tri tisuće doza više nego lani, dakle ukupno 13 000, kako bi se svi zainteresirani mogli zaštititi od gripe”, kaže dr. Pajtlar, napominjući da je povećan interes za cijepljenje rezultat povratka određenog broja pacijenata koji su od cijepljenja odustali pod utjecajem brojnih priča o štetnosti cjepiva kakve su posljednjih godina bile popularne u javnosti: ”Slušajući pacijente koji mi dolaze na cijepljenje, vidim da se vratila njihova vjera u cjepivo. Uostalom, neki od njih su tijekom proteklih godina kada se nisu cijepili, dobili gripu i vidjeli da to nije bezazlena bolest” , kaže dr.Pajtlar, uz upozorenje kako je gripa izrazito neugodna bolest koju ne treba izjednačavati s prehladom i koja se manifestira izrazito visokom temperaturom te jakim bolovima u mišićima i zglobovima, koji vas doslovno prikuju za krevet na najmanje tjedan dana. A i sam oporavak traje u prosjeku još tjedan dana.

O neugodnoj manifestaciji gripe svjedoče i sami pacijenti koji su već počeli dolaziti u ambulantu županijskog Zavoda za javno zdravstvo: ”Svaki pacijent koji je prebolio gripu točno zna navesti koje je to godine bilo i to pamti cijeli život”, doznajemo od dr. Pajtlar, koja cijepljenje osobito preporučuje kroničnim bolesnicima neovisno o dobi, osobama starijima od 65 godina i ostalim rizičnim skupinama kod kojih bi gripa mogla razviti dodatne zdravstvene komplikacije.

Za kronične bolesnike, trudnice, zdravstvene djelatnike, osobe starije od 65 godina i štićenike domova za starije i nemoćne cijepljenje je besplatno, a ostalima se preporučuje naručivanje cjepiva u ljekarni, budući da Zavod za zdravstveno osiguranje HZJZ-u nije propisao cijenu cjepiva.

najčitanije