Dr. Ivana Popek: ''Ne uklanjajte ambroziju u punom cvatu - sada možete samo pogoršati stanje''

ibb

Peludna prognoza za danas i sutra upozorava na visoke koncentracije peludi korova na području Siska i Sisačko-moslavačke županije. Mjerenja ukazuju na to da u Sisku prevladava pelud ambrozije te iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo, osobama alergičnima na ovu vrstu peludi, savjetuju oprez:

”Izbjegavajte kontakt s peludi koliko god je to moguće. Ne provjetravajte prostorije kada je koncentracija peludi najveća, a to je negdje između 8 i 12 sati prijepodne. Nakon što se vratite izvana, trebali biste oprati ruke, kosu, istuširati se, promijeniti odjeću koju ste nosili. A ako ste šetali s kućnim ljubimcima, i njih treba očetkati i očistiti jer se i na njima zadržavaju zrnca peludi pa vas to može iritirati. Preporuka je i ne sušiti odjeću na otvorenom dok su visoke koncentracije peludi u zraku”, savjetuje dr. Ivana Popek iz županijske Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.
A budući da i meteorološki uvjeti imaju veliki utjecaj na rasprostranjenost peludi, savjet je da se izbjegavaju šetnje po sunčanom, toplom i vjetrovitom vremenu te se alergičarima preporučuje izlazak nakon obilnije kiše i u vrijeme nižih temperatura.

Obzirom na to da iz godine u godinu raste broj alergičara, da podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navode da svaka deseta osoba pati od alergije na pelud te da se alergija može javiti u bilo kojoj dobi, evo po čemu ju možete prepoznati: ”Vrlo je slična prehladi, ali su simptomi malo intenzivniji. Manifestira se kihanjem, kašljanjem, nekad čak i gušenjem, vrlo često suzenjem i pečenjem očiju, dakle to je alergijska upalna reakcija oka, zatim sekretom iz nosa koji je vodenast i proziran za razliku od prehlade kada je on žućkast i gust, i svrbežom nosa. To su simptomi alergije na ambroziju”, kaže dr. Popek te napominje da uz pridržavanje savjeta o izbjegavanju bliskog susreta s peludi, u liječenju ipak treba posegnuti za antihistaminicima koje će vam, nakon pretraga, propisati liječnik.

U Hrvatskoj je zakonom propisano obvezno uklanjanje ambrozije, za čije su nepridržavanje propisane i novčane kazne: 10.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodno za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama umanjujući njegovu vrijednost, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 15.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500 do 15.000 kuna. Lokacije na kojima raste ambrozija građani mogu prijaviti komunalnim gradskim i županijskim službama.

No, uklanjanje ambrozije sada, u vrijeme cvatnje, može samo pogoršati stanje – napominje dr. Popek: ”Akcije suzbijanja ambrozije trebaju započeti prije njezine cvatnje, u svibnju i lipnju, i to tako da se iščupa s korijenom. Eventualno, u slučaju da se radi o velikim površinama, trebalo bi ju pokositi i to prije cvatnje. Biljku ne valja uništavati u kolovozu, kada je u punom cvatu, jer se onda koncentracije peludi mogu višestruko povećati i time uzrokovati još veće tegobe kod alergičara”.

Obzirom na stanje na terenu i trenutne rezultate mjerenja koncentracije peludi, akcije uklanjanja ambrozije, koje su se trebale obaviti prije sezone cvatnje, obavljene su tek djelomično – probleme stvara veliki broj napuštenih i zapuštenih površina, ali i činjenica da ljudi o ambroziji nisu dovoljno educirani te ju mnogi čak ne znaju ni prepoznati. Osim toga, mnogi ne poznaju uvjete koji pogoduju njenom razmnožavanju – napominju u Zavodu. Osim što ju redovito viđamo uz željezničke pruge, poljske putove i kanale uz cestu, omiljeno stanište su joj neodržavane površine uz napuštene objekte:

”Bez obzira na zakonsku odredbu, u praksi se često događa to da se zbog različitih razloga zemljišta i vrtovi ne održavaju i ne obrađuju primjereno te se na takvim staništima ambrozija cijelu sezonu širi. Osobit su problem dvorišta napuštenih obiteljskih kuća i prizemnih stanova zgrada s dvorišnim prostorom koja ostaju nepokošena i to su lokacije na kojima ambrozija odlično uspijeva”, kaže dr. Popek.

najčitanije