Dovršeno kriminalističko istraživanje o ratnom zločinu na području Donjih Jama

imp

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u koordinaciji s Odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu dovršili kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjeno 3. studenoga 1991. godine na glinskom području u mjestu Donje Jame na štetu šesnaest mještana Donjih i Gornjih Jama.

 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su tada 39-godišnjak i 43-godišnjak kao pripadnici srpskih paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, zajedno s još desetak za sada nepoznatih pripadnika iste postrojbe, dana 3. studenoga 1991. godine iz pravca Gline došli u selo Gornje Jame, gdje je tada 39-godišnjak zajedno s trojicom za sada nepoznatih pripadnika te paravojne formacije nasilno odveo troje mještana Gornjih Jama tada starosti od 38 do 40 godina, nakon čega su ih dvojica osumnjičenih zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima navedene srpske paravojne formacije odveli do početka mjesta Donje Jame i usmrtili hicima iz vatrenog oružja.

 

Potom su pripadnici srpskih paravojnih formacija tzv. SAO krajine, a među njima i dvojica osumnjičenih ušli u mjesto Donje Jame i na nekoliko lokacija, hicima iz vatrenog oružja usmrtili još trinaest zatečenih mještana Donjih Jama i to sedam žena tada starosti 34, 37, 59, 60, 79, 80 i 82 godine i šest muškaraca tada starosti 36, 54, 57, 60, 62 i 79 godina.

 

Policija je protiv dvojice osumnjičenih koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, podnijela posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao nadopunu kaznene prijave.

 

Od ukupno šesnaest ubijenih civila ekshumirano je i identificirano njih deset, a za preostalih šest osoba do sada nisu pronađena mjesta ukopa posmrtnih ostataka te se još uvijek potražuju kao nestale osobe.

najčitanije