DORH najavio istragu o propustima u poslijeratnoj obnovi

imp

Nakon brojnih medijskih napisa o rušenju kuća obnovljenih nakon rata i DORH je najavio istragu o propustima.
Potres na našem području, pogotovo na području na kojem se nakon Domovinskog rata odvijala obnova na vidjelo je izbacio gomilu problema koji se gomilaju od rata i poslije njega pa tako i problematičnu obnovu kuća.
Na prigovore ljudi da su se obnovljene kuće uručile od potresa reagirao je i DORH. “U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti”, priopćio je DORH.
Premijer Andrej Plenković rekao je u jučer da treba ispitati zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene te da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.
“Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar izjavio je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki.
Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da je siguran da župan sam može pojasniti bilo što.

najčitanije