Donesene tri faze mjera popuštanja

nn

Vlada Republike Hrvatske danas je usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Tri su faze mjera popuštanja.

Prva faza na snagu stupa u ponedjeljak, 27. travnja: Omogućit će se rad djelatnosti trgovine osim unutar trgovačkih centara. Omogućit će se nastavak rada uslužnim djelatnostima osim gdje je bliski kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, rad knjižnica muzeja, knjižara, omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza kreće 4. svibnja: Počinje rad javnih zdravstvenih sustava u punom opsegu, ali i privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Otvarat će se i pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, postolari… ali sve uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja: Od tada će se omogućiti okupljanja od 10 osoba na jednom mjestu. Tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s teškoćama. Omogućit će se rad laboratorijsklih skupina, a uvodi se i rad međužupanijskih linija i avioprijevoza u domaćem zračnom prostoru. Omogućit će se rad nacionalnih parkova, ali i nekih ugostiteljskih objekata na otvorenom. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, ali samo za goste smještaja.

Održavanje vjerskih okupljanja moguće je od 2. svibnja, no nastavlja se zabrana javnih okupljanja.

“Sve tri faze pretpostavljaju primjenu tzv. horizontalnih mjera. Važan je nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenost. Nastavlja se zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. Naši epidemiolozi će u kontekstu omogućavanja javnog prijevoza, naši epidemiolozi će dati preprouke o nošenju zaštitnih maski. Najugroženiji od COVIDA-19 su naši sugrađani starije dobi. Preporučuju se svima koji su u rizičnoj skupini da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze”, poručila je Vlada.

najčitanije