Dodijeljeno 45 bespovratnih potpora za tradicijske i umjetničke obrte

imp

Smz Image 2023 07 05 14 53 12 170

Sisačko-moslavačka županija i ove godine dodijelila potpore u sklopu projekta „Tradicijski i umjetnički obrti“. Potpore su namijenjene očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.

 

Ove godine tu je potporu dobilo 45 obrtnika čiji obrti pripadaju grupaciji tradicijskih i umjetničkih obrta sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji i koji obavljaju djelatnost na području županije.

 

Sisačko-moslavačka županija i ove godine podupire obrtnice i obrtnike koji se bave umjetničkim i tradicijskim obrtima. Za njih smo ove godine izdvojili 27.000,00 eura, a potpisali smo ukupno 45 ugovora. Oni su iznimno važni za našu županiju jer se bave obrtima koji možda nisu toliko zanimljivi kao obrti budućnosti, međutim oni su naša kulturna baština te imaju izuzetnu vrijednost. Ove godine imamo čak 13 ugovora više nego prošle godine i ti se ugovori kreću u iznosima od 500 do 790 eura. Njima to znači zaista jako puno, a iduće ćemo godine povećati iznose i vjerujemo da će obrtnicima i dalje biti zanimljiva ova linija potpora.“, rekao je župan Ivan Celjak dodjeljujući potpore.

 

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno ima više od 2500 aktivnih obrtnika, a Sisačko-moslavačka županija kroz sustav poticajnih mjera financiranih iz vlastitih proračunskih sredstava nastoji doprinijeti njihovom razvoju, očuvanju i unapređenju njihovih poslovnih aktivnosti.

 

Naša urarska radnja nalazi se u Sisku i u siječnju iduće godine obilježit ćemo 70 godina rada. Riječ je o trećoj generaciji koja vodi brigu o obrtu. Godine 1954. moj je djed osnovao obrt, nakon čega ga nasljeđuje otac, a danas sam vlasnik obrta ja. Tako malim obrtima jako puno znači potpora i interes Sisačko-moslavačke županije i htio bih se zahvaliti Županiji što već dugi niz godina daje potpore deficitarnim zanimanjima.“ – rekao je Bruno Franić, urar iz Siska.

 

Tradicijski i umjetnički obrti iznimno su važni u očuvanju kulture, povijesti i identiteta zajednice, a Sisačko-moslavačka županija podupirat će njihov rad i u budućnosti. Kao čuvari tradicijskih vještina i tradicijskih predmeta obogaćuju našu kulturu, turističku ponudu i nezamjenjiv su dio gospodarstva i obrtništva Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije