Dodijeljene jednokratne novčane potpore studentima

imp

Potpore Studentima Smž (8)

Kako bi motivirala mlade ljude da nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja ostanu živjeti i studirati na njezinom području, Sisačko-moslavačka županija, drugu godinu zaredom, dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć redovitim studentima koji imaju prebivalište u Sisačko-moslavačkoj županiji, a upisali su jedan od fakulteta koji djeluju na njezinu području (Učiteljski fakultet u Petrinji ili Metalurški fakultet u Sisku).
Ove godine jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 663,31 € dobio je 31 student.

 

U privremenom prostoru Učiteljskog fakulteta u Petrinji, u OŠ Dragutina Tadijanovića, odluke o novčanoj potpori studentima je uručio župan Ivan Celjak, ističući kako je cilj ovakve potpore zadržati studente u našoj županiji.
Ova mjera donosi dobre rezultate, sve je više studentica i studenata s područja naše županije na Učiteljskom fakultetu u Petrinji i Metalurškom fakultetu u Sisku. Cilj nam je zadržati naše učenike nakon završetka srednje škole na području naše županije. Ulažemo u intelektualni kapital, a naši studenti su upravo taj intelektualni kapital i na njima gradimo bolju budućnost.“, rekao je župan Celjak.

Potpore Studentima Smž (14)

 

U županijskom sustavu stipendiranja i potpora 200 učenika i studenata

 

Osim jednokratne novčane pomoći, Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje još i učeničke i studentske stipendije za cijelo vrijeme redovnog školovanja, a ove akademske godine bit će dodijeljeno 30 studentskih i 25 učeničkih stipendija.
Njihove prijavnice su trenutno u obradi i nakon obrade ukupno ćemo ove akademske godine dodijeliti 55 novih stipendija. Uključujući jednokratne potpore, ali i sve one stipendije koje smo ranije dodijelili, Sisačko-moslavačka županija trenutno stipendira 200 učenika i studenata za što smo u proračunu izdvojili 260.000 €.“, dodao je župan.

Jednokratna novčana potpora Sisačko-moslavačke županije povećala je broj redovitih studenata s područja naše županije na Učiteljskom fakultetu.

 

 

Mjera potpore studentima polučila pozitivne rezultate

 

„Ovo je doista hvale vrijedna mjera Županije kojom se pokušava zaustaviti odljev mladih ljudi s područja naše županije“, rekao je prodekan za poslovanje, studij i studente Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marko Badrić.

I v.d. prodekana Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nikola Mrvac istaknuo je kako je važno ulagati u studente.
„Zahvaljujem Sisačko-moslavačkoj županiji na projektima koje realizira i na ulaganju u studente, a Metalurški fakultet na to će pozitivno odgovoriti novim smjerovima kao što su metalurško inženjerstvo u digitalnom društvu koji bi imao tri smjera – razvoj materijala za video-igre i interaktivne tehnologije, metalurgija 4.0 i 3D oblikovanje u metalurškom inženjerstvu“, rekao je Mrvac.

Potpore Studentima Smž (12)

Studentica Učiteljskog fakulteta u Petrinji Petra Vinković koja je izabrala ovaj studij jer živi u Petrinji, rekla je da će joj novčana potpora Sisačko-moslavačke županije itekako pomoći.
„Nas još uvijek financiraju roditelji i ovo je njima jedna vrsta olakšice. Ovu potporu potrošit ću na printanje skripti te za prehranu u menzi. Sigurna sam da će nam svima to dobro doći i hvala vam što ste nas potaknuli da ostanemo tu u „gradu učitelja“, da on „gradom učitelja“ i ostane. Osim toga volim manje sredine zato što su u njima studenti nekako povezaniji s profesorima i to baš volim. Ja bih htjela biti upravo takva učiteljica koja je jako povezana sa svojim učenicima. Recimo, voljela bih biti učiteljica u nekom selu gdje bih radila s manjom grupom djece.“, rekla je studentica Petra.

Potpore Studentima Smž (1)

U svom gradu odlučila je studirati i Tea Elezović iz Siska koja je na Metalurškom fakultetu upisala diplomski studij Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš.
„To je bio moj prvi odabir zato što sam iz Siska i onda mi je to bilo nekako najbliže, a i to zanimanje je sve popularnije i jako traženo, tako da sam onda to odabrala. Ova pomoć će nam dobro doći. Nisam još odlučila za što ću je iskoristiti, još ću vidjeti, ali sigurno za nešto korisno“, rekla je Tea.

 

 

 

Petrinja će dobiti studentski dom

Dodjela jednokratnih novčanih potpora održana je u OŠ Dragutina Tadijanovića u kojoj je Sisačko-moslavačka županija financirala prenamjenu prostora za potrebe Učiteljskog fakulteta u Petrinji čija je zgrada oštećena u potresu. Time su studenti zadržani na području grada Petrinje. Zgrada Učiteljskog fakulteta u Petrinji trenutno je u obnovi, a završetak radova planiran je u proljeće sljedeće godine. Također je najavljena izgradnja studentskog doma u Petrinji za oko 70 studenata koji će se nalaziti pokraj Učiteljskog fakulteta.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije