Dobre vijesti iz Kutine: pad nezaposlenosti a iz EU fondova u godini dana povučeno 2,6 milijuna kuna

imp

261020211635280578.jpeg

Nastavlja se pozitivan trend pada broja nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i rasta broja zaposlenih na području Grada Kutine. Ovaj trend započeo je u proljeće 2014. godine i nastavlja se i kroz ovu godinu. Izvješća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u evidenciji nezaposlenih 173 osobe manje, odnosno 7% manje negoli je bilo prije točno godinu dana.

Pozitivna kretanja posljedica su pojačanih aktivnosti naših poduzetnika koji su tijekom 2014. godine značajno zapošljavali i pokušavali osvajati nova tržišta. Zbog intenzivnih međunarodnih kontakata koje potpomažemo i zbog projekata internacionalizacije poslovanja takvi će se trendovi vjerojatno i poboljšati jer će za nova tržišta kutinski poduzetnici trebati i novi broj zaposlenika.

Aktivne mjere samozapošljavanja i zapošljavanja Grada Kutine kroz koje je samo prošle godine otvoreno 30 novih radnih mjesta, mjere poticanja ulaganja u konkurentnost poduzetnika koje je Grad Kutina uveo prošle godine i njima sa 550.000 kuna podupro privatni sektor očito daju rezultate.

Proaktivni odnos prema korištenju EU fondova, osnivanje lokalne razvojne agencije Mrav u Kutini je napravilo i malu revoluciju u korištenju EU fondova. U jednoj je godini povučeno 2,6 milijuna kuna, otprilike 700.000 kuna više nego u cijelom 10-godišnjem pretpristupnom i pristupnom razdoblju, čime je u Kutini otvoreno novih 25 radnih mjesta, što je također doprinijelo ukupnoj slici pada broja nezaposlenih.

I ove godine Grad Kutina nastavlja s aktivnim mjerama poticanja poduzetništva i očekuje nastavak pozitivnih trendova koji će sigurno pomoći većem zapošljavanju i boljem položaju stanovnika Kutine u budućnosti.

najčitanije