Djevojčica u plavom kaputiću predstavila svoju zbirku pjesama i u Sisku!

nn

Zbirka pjesama “Moja rijeka suza” Željke Mitrović Jurić, svijetu poznatije kao vukovarske djevojčice u plavom kaputiću, simbol stradanja i patnje ne samo Vukovaraca, nego i svih žrtava Domovinskog rata, predstavljena je i u sisačkom hotelu Panonija, na promociji koju je inicirala sisačka organizacija Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski. 1991. godine Željka je bila tek šestogodišnja djevojčica koja je tog 19. studenog 1991. s majkom pokušavala pobjeći iz okupiranog Vukovara, a danas je odrasla žena, majka i autorica zbirke pjesama u kojoj progovara o jedanaest godina dugom progonstvu, boli i gubicima koje je doživjela.
„Moja rijeka suza“ tako je predstavljena brojnim posjetiteljima u sisačkom hotelu Panonija koji su imali priliku čuti Željkine pjesme i njezina sjećanja proizišla iz rata, a izrazito zadovoljstvo ovom promocijom izrazila je predsjednica sisačke organizacije Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Renata Valentić: “Izuzetno mi je drago što je to u Sisku, moja misija je bila da to bude u našem gradu, da Željka doživi Sisak isto tako kao grad stradanja. Željka je heroina Domovinskog rata, Željka je djevojčica od šest godina koja je prošla strahote, razaranja i ubojstva. Mi danas ispred sebe imamo knjigu čiste emocije i osjećaja jednog djeteta, jedne mlade žene koja je proživjela sve strahote Domovinskog rata i mislim da je naša dužnost da je podržimo u tome i dajoj omogućimo da promovira svoju knjigu”.
Kako je pak ova emotivna zbirka nastala, pojasnila nam je sama Željka: “Knjiga je nastala kad sam se ja vratila kući u svoj Vukovar, meni su se počele vraćati slike iz rata, ja sam jednostavno počela pisati i to sam dala svojim prijateljima Jakovu Sedlaru i Krunoslavu Šariću da pogledaju i oni su bili inicijatori da ta knjiga ugleda svjetlo dana, a onda kad je general Gotovina izašao iz Haaga, on mi je rekao da trebam napraviti prošireno izdanje, tako da sam se ja odlučila napraviti upravo to prošireno izdanje zbirke ‘Moja rijeka suza’ i eto, tako je nastala ova knjiga”, rekla je Željka, dodavši kako joj je u financijskom dijelu puno pomogao general Čermak te Udruga veterana vojne policije iz Zadra.
No, ulogu u Željkinom gostovanju u Sisku odigrao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je Željku upoznao ljetos i koji joj se, kako je i sam rekao, iznimno divi:
“Fasciniralo me koliko je ona normalna osoba, a znamo što je sve proživjela u Vukovaru tijekom opsade i rušenja Vukovara. Doživjela je veliku tragediju, ispričala mi je priče, to bi pogodilo i mnogo jače ljude, a ona je tada kao mlada djevojčica doživjela te strahote rata, to je nešto što ona sigurno nosi. No, evo, danas je mlada žena, majka koja odgaja dijete, jedna vrlo ambiciozna žena”, rekao je župan, naglasivši kako mu je drago da je ispunio dano obećanje da Željka svoju knjigu osobno promovira i u Sisku.

najčitanije