Delegacija Kosova u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji

kosovo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo Faton Peci i državni tajnik Tugomir Majdak su u utorak, 8. veljače , održali sastanke sa županom sisačko-moslavačkim Ivanom Celjakom na temu razvoja poljoprivrede u toj županiji nakon razornog potresa te gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes o potencijalima Petrinje za razvoj proizvođačkih kapaciteta u području poljoprivrede. Posjetili su i OPG Kokin dom, vlasnika Marka Čaića, koji je imao oštećenja u vrijeme potresa, a sada nastavlja s proizvodnjom u peradarstvu. Delegacija je održala sastanak i s ravnateljem Terme Topusko na temu mogućnosti korištenja termalnih izvora za grijanje plastenika u povrćarskoj proizvodnji te s predstavnicima drvne industrije Sherif grupe na kojem su prezentirani proizvođački kapaciteti i izvozne mogućnosti, a potom su posjetili energane pomoću kojih se proizvodni viškovi pretvaraju u toplinsku i električnu energiju.

 

Župan Celjak je predstavio županiju i zahvalilo Ministarstvu poljoprivrede na dosadašnjoj pomoći za razvoj poljoprivrede u županiji, osobito nakon potresa u kojem je procijenjeno preko 630 milijuna kuna štete samo na županijskim objektima.

 

Kosovska strana je tom prilikom iskazala interes za suradnju u poljoprivredi i na regionalnoj i lokalnoj razini putem dostupnih fondova te istaknula kako će u znak solidarnosti pružiti financijsku pomoć jednom lokalnom poljoprivredniku koji je pretrpio veliku štetu u potresu.

 

Također, državni tajnik Majdak je na sastanku istaknuo planove Ministarstva da se u narednom periodu u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrene projekt izgradnje infrastrukture za peradarsku industriju, pri čemu valja napomenuti kako je Kosovo jedan od velikih uvoznika mesa peradi.

 

Kosovska strana predložila je da se napravi sporazum o prijateljstvu Petrinje i jedne kosovske općine, kroz koji će se provesti projekt u području kestenarstva te razmjena iskustava proizvodnje kestena i problema s pojavom bolesti raka kestenova kore.

 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

najčitanije