Deklaracijom zaštitili rijeku Savu

pm

Institucije koje upravljaju područjima uz Savu potpisale su deklaraciju o jačanju zaštite te rijeke i njezinih poplavnih površina. Zbog klimatskih promjena istaknuta važnost održavanja dobrog ekološkog stanja rijeke Save i poplavnih površina te provedbe projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i stavljanja prirodnih poplavnih retencija u službu zaštite od poplava.

Deklaracija je potpisana povodom Svjetskog dana vlažnih staništa. Riječ je o mreži institucija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije koje upravljaju zaštićenim područjima uz rijeku Savu od njezina izvora do ušća u Dunav. Deklaracija mreže Sava Parks sastavni je dio projekta “Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina“ koji je pokrenula javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode.

„Inicijativa Sava Parks pomoći će povezivanju i jačanju suradnje svih 18 institucija koje upravljanju zaštićenim područjima uz rijeku Savu. Omogućit će se razmjena znanja i vještina potrebnih za unapređenje i održavanje dobrog ekološkog stanja rijeke Save. Specifičnosti s kojima se uspješno nosi svaka pojedina institucija, razmjena dobrih praksi i zajednički rad na projektima sigurno će doprinijeti zaštiti rijeka savskog sliva, restauraciji rijeka i poplavnih površina te promicanju i uspostavi održivog ruralnog razvoja. Dugogodišnje iskustvo i postignuća u upravljanju zaštićenim područjima kojim raspolažemo, Hrvatska će u ovoj fazi projekta rado uložiti da bi se projektu dao značajniji početni zamah“, kazao je pomoćnik ministara zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep.

najčitanije