Dani zahvalnosti za kruh i plodove zemlje u vrtiću u Sv. Marije Magdalene u Selima

imp

Vrtic Sela Danzahvale 7

U Dječjem vrtiću Svete Marije Magdalene u Selima mjesec rujan i listopad ispunjen je raznovrsnim aktivnostima, prije svega vezanih uz prilagodbu nove djece. Sva su se djeca uspješno prilagodila novome okruženju i novim uvjetima života koje im vrtić pruža. Bog ih je blagoslovio lijepim i toplim vremenom, pa su mnoge aktivnosti mogli provesti vani na svježem zraku s puno više kretanja i šetnji prirodom što ima niz pozitivnih učinaka na dobrobit djece.

 

U Biskupiji nova pastoralna godina proglašena je Godinom materijalne i duhovne obnove. Stoga su u vrtiću formirali „kutić“ u kojem sve poticaje usmjeravaju prema odnosu s Bogom koji sve obnavlja na dobro onima koji ga ljube.

 

U četvrtak 26. listopada sve aktivnosti okrunjene su proslavom Dana zahvalnosti za kruh i plodove zemlje. Svečani program bio je u pastoralnom centru župe sv. Marije Magdalene u Selima. Zahvalnost je nešto najljepše što čovjek ima i ona se vježba od najranijih dana. Izražavanje zahvalnosti kod djece pobuđivali smo vjerskim sadržajima, istraživačkim, umjetničkim, životno-praktičnim, radnim, glazbenim, likovnim, scenskim te tradicijskim plesovima i igrama u kolu.

 

Na samome slavlju bilo je prigodnih riječi, ali i pjesama i glazbenih cjelina kojima je djeci omogućen prikladan doživljaj. Obučeni u narodne nošnje za nastup djeca su pjevala i plesala u narodnim nošnjama tradicijske pjesme „Mali bratec Ivo“ i „Ja posijah repu“, dok su ostala djeca imala pekarske kape na glavi. Sva djeca su zajedno otpjevala pjesmu „Pekar“. Također su recitirali stihove o temi „Kruh“ i „Hvala“ Vrtić je pripremio kruh i raznovrsne krušne proizvode, kolačiće i voće za blagoslov.

 

Na početku ravnateljica Vrtića s. Matea sve je srdačno pozdravila izrazivši radost što su se okupili da zahvale Bogu na svim plodovima, na radostima, uspjesima i darovima kojima smo obdareni. ,,Zahvalnost je znak plemenitosti srca, ona je mali dar koji mi možemo pružiti dragom Bogu, Stvoritelju neba i zemlje, od koga primamo svako dobro“, rekla je s. Matea.

 

Vrhunac slavlja bila je molitva zahvale koju je predvodio župnik vlč. Dragutin Papić. On je prije molitve ispričao djeci prigodnu priču ,,Kruh od srca“ i potaknuo ih jednostavnim i toplim riječima na molitvu i zahvalu svemogućem Bogu te je blagoslovio sve krušne proizvode i plodove zemlje.

 

Cilj slavlja bio je probuditi kod djece zahvalnost prema Bogu Stvoritelju upućujući ih na njegovu neizmjernu dobrotu. Stoga i kažemo kad od nekoga iskusimo dobrotu da je dobar kao kruh. Kao znak svoje dobrote Bog Stvoritelj daje nam kruh da ga lomimo, dijelimo, blagujemo i čuvamo kao nešto sveto.

 

Nakon zahvale i blagoslova nastavljeno je radosno druženje i blagovanje. Djeca su posebno bila vesela jer su se nakon radosnog nastupa mogla osladiti raznovrsnim pekarskim proizvodima i slatkim voćem.

 

 

Foto – Sisačka biskupija

Foto: Sisačka biskupija

najčitanije