Danas stiže vrhunac kupskog vala: ''Spremni smo na najgore''

ibb

Općina Lekenik u iščekivanju je vrhunca kupskog vala koji nam danas stiže iz Karlovca. Utješno je da je vodostaj jutros bio u stagnaciji, no područje sisačko-moslavačkog pokuplja spremno je na najgore – kaže nam Ivica Perović, načelnik Općine Lekenik, gdje se ni ovoga  vikenda nije odmaralo:
”Imali smo zaista aktivan vikend na području pokuplja, lokalnim interventnim postrojbama pridružilo se i 70 pripadnika Hrvatske vojske i cijeli se vikend radilo na utvrđivanju zečjih nasipa na nekoliko lokacija, dodatno se ojačavao privremeni nasip u Letovaniću i dionica ceste D36 u naseljima Letovanić i Stari Brod, a na Obedskom kanalu napravljena je privremena ustava kako Kupa ne bi mogla za zadnje strane doći u Letovanić’. I sve ekipe Hrvatskih voda su na terenu, pumpe rade u Žažini i u Letovaniću gdje rade tri pumpe koje sprečavaju izlijevanje zaobalnih voda” , kaže Perović.

I danas će se lokalnim braniteljima pridružiti pripadnici HV-a kako bi se nadolazeći vrhunac vala dočekao što spremnije. Prognoze Hrvatskih voda su vodostaj od 960 do 970 cm, dakle nešto manje nego što je bilo za poplave 2014. godine koju stanovnici Općine itekako pamte.  Već sada dio stanovništva Općine je odsječen, a najviše problema ima u Žažini, dijelu Letovanića i Starom Brodu: ”Radi se o 50-ak ljudi koje redovito obilazi ekipa Crvenog križa. Općina Lekenik osigurala im je kruh i vodu i, po potrebi, prijevoz liječniku odnosno dostavu lijekova”, kaže načelnik, pa obzirom na trenutno stanje, u Općini Lekenik spremni su na najgore, budući da uz već ugroženo stanovništvo, opasnost nadolazećeg vala prijeti većem dijelu Općine: ”Ugroza je potencijalno velika, radi se o 500-tinjak kuća na cijelom ovom širem području, od Žažine pa sve do Starog Broda. Moramo biti spremni na najgore.”, zaključuje Perović.

najčitanije