Danas potpisivanje Ugovora za izgradnju dionice autoceste A11 Lekenik – čvor Sisak

imp

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas će biti potpisan Ugovor za izgradnju autoceste A11 Lekenik-čvor Sisak, čime bi trebala početi izgradnja dionice Lekenik Sisak, odnosno dovršetak autoceste Zagreb – Sisak.

Komentirajući potpisivanje Ugovora, župan Ivan Celjak ističe kako je ovo vrlo važan dan za Sisačko – moslavačke županiju.
„Usuđujem se reći da je ovo povijesni dan za Sisačko-moslavačku županiju, Sisak, Petrinju, Glinu za sve nas koji dugo čekamo realizaciju projekta dovršetka autoceste do Siska. Dovršetak autoceste do Siska znači i jamstvo za gospodarski razvoj ovog dijela Sisačko-moslavačke županije, a pogotovo kada tome pridodamo da smo osigurali beskamatne kredite za mikro, male, srednje poduzetnike, poljoprivrednike, za nositelje OPG-ova i očekujemo u narednom razdoblju investicije na naše područje jer ćemo se približiti Zagrebu, poboljšat ćemo prometnu komunikaciju, biti ćemo 20-tak minuta od Zagreba i očekujemo da će investitori s područja Zagreba dolaziti na naše područje. Ovo je uistinu povijesni dan i sretan dan za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije“, rekao je župan Celjak.

 

Podsjetimo, zajednica ponuditelja koju sačinjavaju tvrtke Colas iz Varaždina i Geotehnika s Brača na natječaju su ponudili gradnju ove dionice za 281,33 milijuna kuna (bez PDV-a). Na tu odluku žalila se tvrtka Strabag, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave po la je odluku o odabiru te je predmet vraćen u postupak novog pregleda ponuda.
Nakon nove evaluacije ponuda HAC je ponovno posao dao Colasu i Geotehnici, a na tu odluku nije pristigla niti jedna žalba te je prvotna odluka ostala na snazi.

 

Kako nove žalbe nije bilo, danas će u 14.30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu biti potpisan Ugovor za izgradnju dionice autoceste A11 Lekenik – čvor Sisak. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisivanju će nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i sisačko – moslavački župan Ivan Celjak

 

Rok za završetak radova je 24 mjeseca pa bi kompletna autocesta trebala biti završena 2024. godine, a to je punih 18 godina nakon otvaranja radova na prvoj dionici ove autoceste. Dosad je od planiranih 47,5 kilometara sagrađeno njih 36.

 

HAC planira i projektiranje i gradnju čvora Petrinja u Dužici preko kojeg bi se autocesta spojila na državnu cestu te građanima Petrinje i okolice omogućio spoj na autocestu.
Autocesta bi trebala završiti u Stupnu, a gradnja spoja autoceste sa Siskom u dužini od 3,2 kilometra u nadležnosti je Hrvatskih cesta i radovi su u tijeku.
Planirane su četiri faze. Gradi se prometnica s četiri prometna traka dužine oko 500 metara, kružni tok “Staro Pračno”, most preko rijeke Odre s četiri prometna traka dužine oko 90 metara te obavlja uklapanje na Zagrebačku ulicu u dužini od 140 metara. Vrijednost tih radova koje izvodi Elektrocentar Petek je 65 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za završetak je lipanj 2023. godine.
U tijeku je izrada glavnih projekata i parcelacijskih elaborata za gradnju sjevernog kolnika preostale spojne ceste čvor Sisak-Sisak u dužini od 2,65 kilometara, od kružnog toka u Pračnu do čvora Stupno. Natječaj za izvođača ovih radova planira se u prvom kvartalu ove godine, a procijenjena vrijednost radova je 82,1 milijun kuna.

najčitanije