Danas otvorenje Islamskog kulturnog centra

imp

Islamski kulturni centar u Sisku otvara se sutra danas s početkom u 11 sati, najavio je muftija Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz Hasanović, dodajući kako će svečanost otvorenja biti jedan od najvećih međureligijskih i političkih skupova u Hrvatskoj, koji će okupiti cijeli državni vrh Hrvatske i Turske te veliki broj delegacija iz islamskog svijeta.

 

Kamen temeljac za Islamski kulturni centar položen je u studenom 2016. godine. Novi Islamski centar prostire se na oko 2600 metara kvadratnih, te je treći takav centar u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog i riječkog.

 

U Islamskom kulturnom centru nalazi se džamija (molitveni prostor) površine 600 četvornih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnica s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostori edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će koristiti svi građani, najavio je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić.

 

Ono što je zanimljivo za sisački Islamski kulturni centar je kako će ona biti prva eko džamija u ovom dijelu Europe. Uz LED rasvjetu, te dizalice topline za grijanje i hlađenje, na ravnom dijelu krova ima postavljene solarne panele i fotonaponske ćelije snage 30 kW koje će proizvoditi električnu energiju i pokrivati sustav grijanja. U ovom vremenu velikog rasta cijene energenata to će se svakako isplatiti, a efendija najavljuje i mogućnost podizanja dodatne manje solarne elektrane pokraj samog objekta.

 

Već za vikend nakon otvorenja, Centar organizira dane otvorenih vrata kako bi ga mogli posjetiti svi Siščani i drugi zainteresirani.

 

 

Foto – Medžlis Sisak

najčitanije