Danas je Pepelnica i počinje korizma

imp

Pepelnica čista Srijeda Korizma

Pred nama je korizmeno vrijeme, a s njim i nove prilike da budemo plemenitiji, bolji, kvalitetniji ljudi.

 

Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: ‘Obratite se i vjerujte evanđelju’. Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti’.

 

Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice, a posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život.

 

Korizma je liturgijsko vrijeme u kojem Crkva poziva vjernike da se 40 dana postom, pokorom i milostinjom obnavljaju u vjeri.

 

Četrdesetnica ili korizma počinje Pepelnicom ili Čistom srijedom i traje do Velikog petka, a to je razdoblje priprave za Uskrs.

 

Vjernici se u korizmi pozivaju na odricanje od užitaka, na post i pomoć potrebitima, intenzivnije karitativne i dobrotvorne akcije, više nego tijekom ostalih liturgijskih razdoblja.

 

Korizma obuhvaća 40 dana, pri čemu se kao u tom razdoblju kao pokornički dani ne računaju nedjelje, koje su po nauku Crkve, proslava Kristova uskrsnuća.

 

Na Čistu srijedu – Pepelnicu misno slavlje s obredom pepeljenja, u Pastoralnom centru Katedralne župe u Sisku u 19 sati, predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

 

 

 

Foto – e-hercegovina.com

najčitanije