Dan sigurnijeg interneta

imp

Povodom današnjeg Dana sigurnijeg interneta Eurostat je objavio podatke koji pokazuju da je 2015. četvrtina (25 posto) korisnika interneta u EU-u doživjela sigurnosne probleme, primjerice zarazu virusom, zlouporabu osobnih podataka i dječje pristupanje neprimjerenim web-stranicama.
Zbog zabrinutosti glede sigurnosti korisnici interneta nisu se bavili nekim aktivnostima na internetu: gotovo petina njih nije kupovala na internetu ili nije obavljala bankovne transakcije. Ti podaci potvrđuju da je povjerenje od ključne važnosti za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta. EU je nedavno poduzeo važne mjere za jačanje pouzdanja u internetsko okruženje: usuglašena su prva pravila o kibernetičkoj sigurnosti na razini čitavog EU-a te postignut sporazum o jačem okviru zaštite podataka na razini EU-a. Inicijative kao što je Dan sigurnijeg interneta (9. veljače) također imaju ključnu ulogu u promicanju sigurnijeg i odgovornijeg korištenja internetskih tehnologija i mobilnih telefona, osobito među djecom i mladima. Ove će godine građani u više od stotinu zemalja u EU-u i širom svijeta obilježiti Dan sigurnijeg interneta uz temu „Dajte svoj doprinos boljem internetu“.
Događanje organizira sveeuropska mreža centara za sigurniji internet koje sufinancira EU. EU putem svog Instrumenta za povezivanje Europe podupire i platformu Bolji internet za djecu. Tim se alatom korisnicima interneta omogućuje pristup brojnim informacijama, smjernicama i resursima za potpuno iskorištavanje svih potencijala koje internet nudi.

najčitanije