Dan otvorenih vrata PU sisačko-moslavačke i Policijske akademije

Dvorana 4a

U Sportskoj dvorani Brezovica jučer je održana promocija policijskog zanimanja, kako bi se mladima što realnije približio policijski poziv, budući da je u tijeku natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, a i s obzirom na to da je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon deset-godišnje stanke, prošle godine ponovno pokrenulo srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje policajac kroz dva završna razreda srednje škole.

„Primaju se svi kandidati do 28 godina. Trebaju biti psihofizički  sposobni, ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke. Oni koji prođu u natječaju i zadovolje uvjete, upisat će se u Policijsku akademiju na prekvalifikaciju koja traje oko godinu dana. Ministarstvo im osigurava smještaj, prehranu i džeparac“, pojašnjava policijski službenik za prevenciju PU sisačko-moslavačke, Slavko Jerković

 

Upravo kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i motiviralo da se prijave na natječaj, diljem Hrvatske se organiziraju ovakvi Dani otvorenih vrata. Tako su se u Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku predstavili razni rodovi policije te oprema i tehnika kojom se policijski službenici koriste u svakodnevnom radu.

„Želimo senzibilizirati mlade i omogućiti onima koji su sada pred odabirom svog zanimanja, odaberu upravo zanimanje policajac/policajka. Ovdje smo da im pokažemo što ih to sve čeka ako odaberu to zanimanje i koje su sastavnice našeg rada. Policajac nije samo zanimanje, to je životni poziv i tu ostaju samo oni koji su spremni žrtvovati se za građane i biti na usluzi zajednici“, pojašnjava načelnih PU sisačko-moslavačke Luka Pešut.

 

Centralni jednosatni dio događaja, tijekom kojeg je policijski poziv okupljenima približen konkretnim prikazima situacija i vježbama policijskih demo timova, polučio je najviše interesa i oduševljenja viđenim.

 

Polaznici trećeg razreda Policijske škole „Josip Jović“ prezentirali su rukovanje vatrenim oružjem, dok je demo tim Interventne jedinice policije Policijske uprave sisačko-moslavačke u pokaznoj vježbi prikazao tehnike borilačkih vještina i primjenu višenamjenske palice TONFA.

 

Najatraktivniji dio centralnog dijela bila je pokazna vježba četveronožne inspektorice Medi, policijskog  psa u akciji pronalaska eksploziva.

 

Po završetku pokaznih vježbi mnoštvo okupljenih razgledalo je na postavljenim štandovima raznu policijsku opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Upoznali su se s radom temeljne policije, zatim prometne, granične i interventne policije, protueksplozijske zaštite, kriminalističke tehnike, kao i prevencije. Na igralištu pored dvorane mogli su razgledati razna policijska vozila, između ostalih i kombi kriminalističke tehnike.

 

Nadamo se da smo svima zainteresiranima na ovaj način uspjeli barem malo pojasniti i približiti dio policijskog posla i nadamo se da će neki poželjeti postati dio našeg policijskog tima.

 

Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka građani mogu pronaći na ovoj stranici, zatim na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na facebook stranici Policijska akademija MUP RH.

najčitanije