Dan otvorenih vrata javnobilježničkih ureda

imp

Dan otvorenih vrata javnobilježničkih ureda održat će se u srijedu, 26. listopada. Građani će tako između 10 i 13 sati moći posjetiti čak sto pedeset javnobilježničkih ureda diljem Hrvatske te se upoznati s radom i ulogom javnih bilježnika u pravosudnom sustavu.
U Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji bit će otvoreno 27 ureda. Riječ je o uredima u Bjelovaru, Virovitici, Daruvaru, Sisku, Pitomači, Garešnici, Glini, Popovači, Grubišnom Polju, Kutini, Slatini, Orahovici, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici, Čazmi i Novskoj.
Dan otvorenih vrata javnobilježničkih ureda organizira se u povodu Europskog dana građanskog pravosuđa, a na poticaj Vijeća notarijata Europske unije koje manifestaciju koordinira na razini Unije.
Hrvatska javnobilježnička komora građanima želi približiti pravne poslove koje bilježnici za njih obavljaju, te pozitivne učinke koje im ti poslovi donose.
„Javni bilježnici kao pravni profesionalci građanima pomažu pri oblikovanju njihove volje kod svih imovinsko-pravnih odnosa. Tu su oporuke, ugovori o raspolaganju nekretninama, polozi isprava, novca i stvari od vrijednosti.
Upravo s tim područjem građani imaju mnogo problema, pa će im u sklopu Dana otvorenih vrata javni bilježnici davati korisne savjete.
Jedna od najvažnijih uloga javnih bilježnika u pravosuđu je ona preventivna. Naime, bilježnici mogu pravno spriječiti da se, primjerice, slučajevi iz imovinsko-pravnih odnosa ne zakompliciraju i završe na sudovima.“ – poručili su iz Hrvatske javnobilježničke komore.

Popis javnobilježničkih ureda koji sudjeluju u Danu otvorenih vrata možete pronaći na ovdje

najčitanije