Dan neovisnosti Republike Hrvatske

st

U subotu, 8. listopada, u Republici Hrvatskoj se obilježava Dan neovisnosti. Tog dana 1991. godine, Hrvatski je sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, danas su kod središnjeg križa na Gradskom groblju Vikotorovac i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, položeni vijenci i zapaljene svijeće u počast poginulim hrvatskim braniteljima. Učinili su to predstavnici Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije, PU sisačko-moslavačke, Uprave za obranu te udruge proistekle iz Domovinskog rata i političke stranke.
Župan Ivo Žinić rekao je kako je ovo veliki datum za Republiku Hrvatsku jer su, kaže, mnoge genercije sanjale neovisnost.
‘Vijekovima nismo imali sreće, preko 13 stoljeća, od kada Hrvati žive na ovim prostorima, nismo imali samostalnu državu. Bio je to velik dan kad je Hrvatska postala samostalna i neovisna država. No, tih dana nije bilo jednostavno jer je na ovim prostorima bjesnio rat i samo zahvaljujući zajedništvu cijelog hrvatskog naroda, najviše hrvatskih branitelja i dragovoljaca, ratnika, od kojih su mnogi dali svoje živote, danas smo slobodni i neovisni’, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Dan neovisnosti Republike Hrvatske svećano će biti obilježen u subotu, 8. listopada, na tržnici u Capragu, gdje će se, uz prigodan program, tradicionalno puštati lanterne. Program počinje u 19 sati.

najčitanije