Da nijedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno-besplatni obroci za 1225 mališana u osnovnim školama u SMŽ

mradenovic

Ministarstvo socijalne politike i mladih je u ožujku ove godine raspisalo natječaj za projekt usmjeren osiguranju prehrane tijekom boravka u osnovnoj školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Ove školske godine započinje se s realizacijom projekta „Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno“. Udruga Portal dobrote uz pomoć Razvojne agencije SIMORA uspjela je osigurati obroke za 17 500 djece u 597 osnovnih škola. Udruga Portal dobrote je partner u projektu 51 školi. U Sisačko-moslavačkoj županiji u projekt su se uključile 24 škole sa 1 225 djece koji će ove školske godine dobiti besplatan obrok.

Ideju za ovaj plemeniti projekt humanitarke Petra Mikić i sestre Sanja, Tanja i Josipa Bijonda dobile su kada su čitale o djeci čiji roditelji ne mogu platiti obrok u školi. Nisu željele, ističu, da ta priča samo završi na novinskim naslovima. U prosincu 2014., pokrenule su akciju i osigurale 66 000 obroka za 1000 djece do kraja školske godine.
Djeca su to čiji su roditelji zaposleni, ali mjesecima nisu dobili plaće, pod ovrhama su, imaju nedostatna primanja, iz su mnogobrojih obitelji. U detektiranje problema gladnih učenika uključili su se i ravnatelji i učitelji. Nekoj djeci, obrok u školi, jedini je obrok u danu. Roditelji nisu prijavljivali potrebu za besplatnim obrokom, ali učitelji i djelatnici škole vrlo dobro znaju kome je to ipak potrebno.

Pripomogla je ovom projektu i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije koja je udruzi pomogla u sastavljanju projekta ali i u ljudstvu. Deset je mladih zaposlenika puna dva tjedna zvala sve osnovne škole u Hrvatskoj , objasnili im natječaj i uvjete što je omogućilo da se u kratkom roku u projekt uključi što više škola i učenika, istaknuo je direktor SIMORE Mario Čelan.
Udruga Portal dobrote je zbog svog predanog rada predložena za Europsku nagradu humanitarnih udruga.

najčitanije