Cvanciger: 'Znaju li danas oni koji obnašaju funkcije što znači 40 godina raditi za svoju obitelj i zajednicu?'

st

261020211635278493.jpeg

Trend pada obrta konstantan je u zadnjih pet godina, rekao je Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije. U ovom trenutku otvoreno je 2012 obrta, a njihova struktura je u potpunosti promijenjena.

‘Prije su prednjačili proizvodni obrti, a sad prednjače uslužni obrti. To je pokazatelj u kakvoj se situaciji nalazimo’, rekao je Cvanciger, te dodao kako je stanje alarmantno i kako su potrebne mjere koje bi očuvale dobru tradiciju obrtništva u našoj županiji.

‘Zadnjih godina stalno govorimo o alarmantnom stanju i brojke uistinu govore u tom pravcu. Brojka od 2012 obrta je alarmantna. Politike su u zadnjih 25 godina češale obrtništvo, zato trebamo razgovarati s onima koji nam pišu što i kako trebamo raditi’, mišljenje je to koje je Cvanciger izrekao uoči svečane sjednice Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, koja je održana povodom Dana Obrtničke komore. Tom je prigodom čestitao obrtnicima na njihovim postignućima te naglasio važnost njihovog truda i rada.

‘Čestitam svima koji u današnje doba žive od obrta. Ima ih koji su četrdeset i više godina proveli radeći u obrtu. Pitanje je znaju li danas oni koji obnašaju funkcije što znači 40 godina raditi za svoju obitelj i za društvenu zajednicu. To je veliki dobrinos i žrtva, ali i korist koju su ljudi izvlačili iz vlastite djelatnosti.’

Sjednici je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Ivanka Roksandić, koja kaže kako se recesija i gospodarski problemi naviše odražavaju na obrtnicima, koji su mali pokretači kojima je najteže održati posao.

‘Čestitam svim obrtnicima što se trude i ulažu velike napore u opstanak svojih obrta. Tragično je što se broj obrta smanjuje, ali ipak je broj smanjenja iz godine u godinu sve manji’, rekla je Roksandić.

najčitanije