"Čuvajmo dječje živote!"

imp

261020211635280221.jpeg

Ovaj tjedan traje 3.Tjedan sigurnosti cestovnog prometa posvećen djeci. Uz poruku “Čuvajmo dječje živote!” u cijelom svijetu se do nedjelje 10.svibnja upozorava na važnost djece u prometu. Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se u sklopu UN-ove inicijative Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa kojoj je cilj prepoloviti smrtnost u cestovnom prometu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje smrtno strada od posljedica prometnih nesreća strada 1 240 000 ljudi.

“Obzirom je ove godine tjedan namijenjen sigurnosti djece u prometu, postoje podaci na razini svijeta da godišnje oko 190 tisuća djece strada u prometu, drugim rječima  500 djece dnevno. Činjenica je da najveći broj, preko 90 posto strada u zemllama koje su gospodarski srednje i slabo razvijene” – rekla je Ivana Brkić Biloš, povjerenica Svjetske zdravstvene organizacije za epidemiologiju ozljeda, dodajući i informaciju kako po tom pitanju stojimo mi – “Prema podacima MUP-a u posljednjih 20 godina smrtnost od prometnih nesreća je smanjena za 85 posto.  MUP-ovi podaci govore da je 1995.godine, 52 djece u dobi od 0 do 13 godine je smrtno stradalo, a 2013.godine osmero djece.” – istaknula je Brkić Biloš.

Djeca posljednjih godina u Hrvatskoj najčešće stradavaju kao putnici u vozilima i pješaci, no njačešće kao putnici u vozilima. Kako bi to spriječili treba poštivati pravila o sigurnoj vožnji djece. To znači napominje Biloš da se danas ograničenja o korištenju autosjedalice i postolja odnose na visinu djeteta. Tako djeca koja su visine između 135 i 150 centimetara moraju se vezati pojasom za odrasle osobe, ali moraju biti smještena na stražnjim sjedalima. Mala djeca, novorođenčad i djeca do godine dana trebaju biti smještena u primjerenim sjedalicama obrnuto od smjera vožnje, jer takav način smještanja djece u autosjedalice smanjuje rizik od smrtnosti i do 80 posto.

Županijska PU posebnu pozornost u svom svakodnevnom radu daje djeci kao sudinicima u prometu, što je rezultiralo time da unatarg nekoliko godina nema smrtno stradale djece u prometu. “Sa zadovoljstvom mogu kazati da unazad sedam godina nismo imali smrtno stradale djece u cestovnom prometu. Bez obzira što se svake godine smanjuje broj nesreća u kojima su djeca sudionici, u 11 posto prometnih nesreća sudjeluju djeca, u svakoj devetoj prometnoj nesreći je dijete kao pješak ili putnik.” – istaknuo je Marko Rašić načelnik županijske PU dodajući kako je unatrag tri godine na našim prometnicama 6-ero djece teže a 32-oje lakše ozlijeđeno.
Rezime svega je da na sigurnost u prometu treba paziti 365 dana a ne samo jedan tjedan u godini posvećen tom problemu

najčitanije