Cijeli svijet za jedan cilj - Andrej na utrci Wings for Life

imp

Ovogodišnja nedjelja, 5.svibnja bila je posebna za osobe s invaliditetom i to iz 2 razloga – već 19 godinu za redom 5.svibanj obilježava se kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize ovogodišnji nacionalni dan obilježava pod motom „Znanjem do socijalnih usluga“, a kako i Savez, tako i udruge teže upravo ostvarenju snažnih kapaciteta za planiranje, razvoj i pružanje socijalnih usluga koje bi u konačnici osobama s cerebralnom paralizom i svim drugim osobama s invaliditetom omogućili kvalitetan život.
Slučajno se ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom poklopilo s još jednim bitnim događajem u svijetu – Wings for Life World Run 2019. Globalni je to humanitarni događaj koji se u isto vrijeme održava na nekoliko lokacija diljem svijeta, a u Hrvatskoj u Zadru. Svi trkači započeli su utrku u isto vrijeme, u 13 h po lokalnom vremenu. Bilo da je noć ili dan, sunce ili kiša – svi trče zajedno i dijele jedinstveno iskustvo. Kada sudjeluješ u Wings for Life World Run utrci, znaš da činiš dobro. Čak 100% vrijednosti iznosa svih startnina i donacija koje se prikupljaju kroz humanitarnu kampanju odlaze izravno u životno važne istraživačke projekte leđne moždine i kliničke studije na renomiranim sveučilištima i institutima diljem svijeta.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odlučila je povezati ova događaja i obilježiti Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom jednom lijepom nadahnutom priču o njihovom „cerebralcu“ koji je svoj dan obilježavao na način da je zajedno sa svojom obitelji već četvrti put sudjelovao u Zadru na utrci WINGS FOR LIFE. I ove godine stigli su do Bibinja.

zadar 2019 tim PavlekovićNcionalni dan CP

Priča je to o Andreju i njegovoj obitelji Pavleković, 15-godišnjem dječaku iz Siska koji je u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije od svoje četvrte godine i odrastajući skupa su učili jedni od drugih. Osim cerebralne, Andrej ima i slabiji vid i sy West, ali to ga ne sprječava da bude uključen u zajednicu zahvaljujući najviše svojoj mami Maji i sestri Matiji koji je s obiteljskom prijateljicom Ivanom Kovačević ove godine četvrti put za redom u Zadru sudjelovao u ovoj globalnoj humanitarnoj akciji. Kako nam je mama Maja pred odlazak rekla: „Andrej cijelu godinu spominje Zadar i trčanje. Idemo to radi druženja i kao podrška svima koji ne mogu sami. Kao poticaj Andreju. Kao osvještavanje bitnosti uključivanja osoba s invaliditetom u sportske aktivnosti. Čak i onima u kojima nisu aktivni sudionici, ali su bitan dio akcije. Sport je nešto što nas gradi i kao osobe i razvija timski duh, bitnost. druženja i društva koje uključuje sve koji to žele. Bitno nam je osjetiti se prepoznatima u javnosti jer cerebralna isto voli život i adrenalin. Na njemu se hrani i uči borbenosti na svim poljima“- poručuje Maja. Svake godine „njihov tim“ tiska prigodnu majicu za ovaj događaj. Tekst je ove godine osmislila Andrejeva sestra Matija, ideju je uobličio Filip Peškir, a besplatno im je tiskao Domigraf. Zahvaljujući humanitarnoj akciji Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Sisačke divlje trkačke lige već drugu godinu u Zadru lakše sudjeluje u samoj utrci i Andrej jer je smješten u posebna trkačka kolica za osobe s invaliditetom.

Maja i Andrej Bibinje Andrej i kolica Udruge
Prateći temu dovogodišnjeg Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom i ova priča o Andreju nastavlja se donekle u lijepom smjeru, iako bi socijalne usluge mogle biti i još bolje i još dostupnije za njega. Andrej je trenutno učenik sedmog razreda posebnog Odjela za učenike s teškoćama u razvoju pri OŠ 22.lipanj u Sisku. Učiteljica koja mu je ove godine razrednica trudi se uključiti ih u mnoge aktivnosti škole koje imaju i učenici izvan odjeljenja. Jednom tjedno Andrej dolazi u Udrugu  na terapiju senzorne integracije, srijedom ide na terapijsko plivanje što ga je također osnažilo u smislu svjesnosti o svome tijelu. Uz te usluge koje su mu dostupne u njegovom gradu ide i dalje na Goljak na vježbe, kilometrima putuju na muzikoterapiju kod dr. Ksenije Burić, tu je i logoped te jednom godišnje odlaze u toplice. Dobro je, ali moglo bi biti i bolje.

Obzirom da je ovo ipak jedna pozitivna priča čestitajući svim „cerebralcima“ njihov dan ove godine su i „oni“ u Zadru ponovo imali svoje predstavnika.. Kako je na kraju poručila mama Maja: „ovo je za nas ‘statement’…’way of life’….nešto što je bitno, pojaviti se i podijeliti hrpu pozitivne energije za one koji bi željeli da mogu, ali im neka viša sila to ne dozvoljava. Zato su za njih, za vas, tamo bili Andrej, njegova sestra Matija, mama Maja i prijateljica Ivana.

najčitanije