Centar za mlade SMŽ krenuo s aktivnostima

imp

20240119 200352

Centar za mlade SMŽ program je Sisačko-moslavačke županije osmišljen u suradnji sa Savjetom mladih SMŽ u sklopu kojega su organizirane tematske večeri i pub kvizovi, a u najavi su gostovanja poznatih tiktokera, robotičara, matematičara, youtubera, gamera i drugih zanimljivih gostiju.

 

Pub kviz bila je prva u nizu aktivnosti koju je Centar za mlade SMŽ organizirao kako bi naši mladi sugrađani proveli što kvalitetnije slobodno vrijeme u znanju, zabavi i druženju. U Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije okupio se velik broj ekipa koji su sudjelovali u ovom popularnom kvizu općeg znanja.

„Bila sam već na nekoliko kvizova prije, pub kvizovi su sada jako popularni. Ovaj prostor i atmosfera su odlični, nagrade su primamljive, a veliki odaziv mladih pokazuje da ćemo se okupiti ako nam se ponudi kvalitetan i zanimljiv sadržaj.”, izjavila je Ana Križanić, studentica sociologije i komparativne književnosti.

 

Španjolska večer druga je aktivnost koju je Centar za mlade Sisačko-moslavačke županije organizirao u Kulturno-povijesnom centru SMŽ, zgradi koja polako postaje centar zbivanja za mlade. Ova tematska večer ponudila je mladima zabavu uz španjolsku glazbu, Kahoot kviz, izvorne govornike španjolskog jezika, zanimljive informacije kroz putopis i degustaciju tradicionalnih španjolskih jela. Zadovoljni atmosferom, druženjem i zanimljivim sadržajem bili su mnogobrojni učenici i studenti.

 

Prvi pub kviz izazvao je veliki interes mladih što je potaknulo organizatore da krenu pripremati i drugi pub kviz koji će se održati u petak, 16. veljače u Kulturno-povijesnom centru SMŽ. Najuspješnijim ekipama na pub kvizu bit će osigurane zanimljive nagrade. Svi zainteresirani već sada se mogu prijaviti na e-mail centarzamlade@smz.hr do 15. veljače do 12 sati, a na taj isti mail svi naši mladi sugrađani mogu se obratiti s prijedlozima, idejama i pitanjima.

 

Sisačko-moslavačka županija uvela je noćnu autobusnu liniju nakon razgovora župana Ivana Celjaka sa studentima koji su župana zamolili da razmotri ovu ideju kako bi nakon noćnog izlaska u Sisku ili Petrinji sigurno stigli svojim kućama.

Na ovaj način smo osigurali sigurniji prijevoz mladima i ako time spriječimo i jednu prometnu nesreću ili smrtni slučaj, puno smo napravili.“, izjavio je župan Celjak.

 

Vodeći brigu o sigurnosti mladih u prometu i o njihovim roditeljima koji ih moraju voziti u kasnim noćnim satima, Sisačko-moslavačka županija uvela je dodatnu autobusnu liniju koja vozi s petka na subotu i sa subote na nedjelju od Petrinje do Siska u vremenu 00:00, 01:00 i 02:00 sati s polazišnom stanicom ispred Pigika, a polazišna stanica u Sisku je Gimnazija Sisak otkuda autobus kreće u 00:30, 01:30 i 02:30 sati.

 

Prva noćna vikend linija krenula je prije mjesec i pol dana te je ispunila očekivanja obzirom na broj studenata i mladih stanovnika koji su se nakon noćnog izlaska vozili noćnim autobusnim linijama. Iako je noćna linija prvenstveno uvedena zbog naših mladih stanovnika, mogu je koristit i svi ostali zainteresirani kao što su zaposleni u ugostiteljskom ili trgovačkom sektoru te prehrambenoj industriji čije radno vrijeme završava u noćnim satima.

 

Noćne autobusne linije dio su projekta „Županijski prijevoz za sve“ što znači da se putnici ovih linija mogu voziti za 2 € mjesečno. Svi oni koji žele koristiti noćne vikend linije, a još nemaju mjesečnu kartu po subvencioniranoj cijeni od 2 €, mogu je izvaditi dolaskom na jednu od 10 lokacija upravnih tijela Sisačko-moslavačke županije (Sisak – A. Starčevića 29, Petrinja – Ulica V. Mačeka 47) od 7.30 do 15.30 sat. Sve informacije o lokacijama i ostalim detaljima mogu se dobiti na broj telefona 044/540-071.

Foto: