Centar novog života u Petrinji

ibb

251020211635197176.jpeg

Točno devet mjeseci nakon potresa u Petrinji zaživio je i počeo s radom poduzetnički model ”Centar novog života”. Za opstanak poduzetničke scene u Petrinji bilo je potrebno formirati zonu u kojoj će se nastaviti sa životom i radom za sve one poduzetnike kojima su u potresu stradali poslovni prostori. Predstavnici udruge Glasa poduzetnika i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo pokrenuli su ideju kako bi spasili dio poslovanja poduzetnika iz pogođenog područja. Odbor za graditeljstvo i arhitekturu udruge Glas poduzetnika na čelu s Mislavom Bašićem u suradnji s Krunoslavom Komesarom iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pokrenuli su i isprojektirali Centar novog života.

„U ime petrinjskih poduzetnika koji već punih devet mjeseci ne posluju ili posluju u znatno smanjenom obimu, želim reći kako smo danas jako sretni što smo dočekali ovaj dan. Nekoliko naših poduzetnika danas otvara vrata svojih trgovina, što znači egzistenciju njihovih obitelji. Želim se zahvaliti najviše udruzi Glas poduzetnika koja je nekoliko dana nakon potresa reagirala i pokrenula prve korake k realizaciji izgradnje Centra novog života koji će uskoro zaživjeti u punom kapacitetu i postati srce poduzetništva grada Petrinje. Hvala svim donatorima Udruge na nesebičnim prilozima za pomoć Petrinji. Zahvaljujem se i bivšem gradonačelniku Dumboviću koji je prihvatio ovu inicijativu i dao podršku izgradnji Centra. Zahvaljujem se gradonačelnici Komes koja razumije probleme poduzetništva u Petrinji i srčano nastavlja podupirati ovaj projekt. Na kraju, hvala Vladi RH koja je uskočila kada je ponestalo sredstava za završetak izgradnje ovog Centra. Drago mi je svjedočiti kako se jednom zajedničkom sinergijom može učiniti puno za ovaj mali grad koji, uslijed potresa, kreće ispočetka. Centar novog života čisti je dokaz da, uz dobru volju, iskrenu motivaciju i zajedništvo, možemo kako se kaže ‘premještati brda’.“ – rekla je Tanja Mosler, voditeljica regionalnog ureda UGP-a u Petrinji.

Udruga Glas poduzetnika donirala je 26 kontejnera od sveukupno 168, te se očekuje da će još će još 60 djelatnosti zaživjeti na novom prostoru te da će njihov raznovrstan sadržaj privući mnogobrojne kupce i posjetitelje. Na otvorenju Centra novog života na starom Sajmištu u Petrinji svoja vrata otvorilo je pet poduzetnika: Pizzeria Lucija, Trgovina Goga, Naso ćevapi, Pekarna Edi i DM.

“Kao volonter i koordinator UGP svjedočio sam danas sa poduzetničkoj obitelji u CNŽ posebnom  i sretnom danu! Radostan što je poduzetnički projekt ušao u završnu fazu te otvorio širom svoja vrata kupcima na zadovoljstvo poduzetnika i svih zaposlenika te građana Petrinje! CNŽ je jedinstven poduzetnički volonterski projekt nastao na koordinaciji odmah nakon potresa. UGP je prvi prepoznao problem porušenog grada i ponudio idejno rješenje kako pomoći posrnulom poduzetništvu i izmjestio ga na sigurno te mu udahnuo Novi život. Također, UGP je organizirao sakupljanje donacija iz zemlje i inozemstva, donirao gradu 26 poslovnih kontejnera u iznosu 1,3 milijuna kuna, donirao 20 kontejnera za nastradale obitelji, izgradio dvije obiteljske kuće za unesrećene višečlane obitelji i još mnogo toga. Poduzetničkoj obitelji i obiteljima želimo životnu harmoniju te puno uspjeha u radu.”  – izjavio je Danko Bačelić, koordinator UGP-a za Petrinju.

Udruzi Glas poduzetnika i projektu Centru novog života pomogli su mnogi donatori kroz novčane donacije, ali su i mnogi članovi UGP-a i poduzetnici ponudili svoja sredstva koja su imali na raspolaganju kako bi podržali poduzetništvo na području Petrinje. Tako je jedna od donacija bila od tvrtke Hikvision koja je najveći svjetski proizvođač videonadzornih kamera i opreme, te u Hrvatskoj drže oko 50% tržišta.

“Odlučili smo pomoći onima koji pokreću cijelo gospodarstvo, i koji će – vjerujemo – pokrenuti i ranjenu Banovinu. U suradnji s UGP-om donirali smo Gradu Petrinji videonadzornu opremu za cijeli Centar novog života. Svjesni smo da ne možemo zaustaviti potrese, ali možemo pomoći ljudima da se na radnim mjestima osjećaju sigurnije i spokojnije. Donirali smo i videonadzornu opremu za tri objekta u Petrinji – zgradu Društva Naša djeca, te za dvije obiteljske kuće koje je izgradio UGP, kako bi i djeca uživala u sigurnosti novih domova. Našoj inicijativi spremno su se priključila i sva tri naša ovlaštena distributera u RH. Kompanije Krobel, Kamir i Alarm automatika zajedno će pokriti troškove ugradnje i izrade projektne dokumentacije. Ugradnju smo, naravno, povjerili isključivo lokalnim instalaterima, kako bismo i na taj način podržali lokalno gospodarstvo i vrijedne, neustrašive ljude kojima želimo svu sreću svijeta!“ – rekao je Antun Krešimir Buterin iz Hikvisiona.

Inicijativa Glas poduzetnika pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. U manje od 15 dana okupio je više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora.
Vlada RH je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 17.600 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.

najčitanije