Celjak: “Županija do sada završila 23 cjelovite obnove dok je Grad Sisak obnovio točno 0 objekata.“

imp

Kib I Celjak 2

Na jučerašnjem sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, održanom u Sisku, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na obnovu na području Sisačko-moslavačke županije te je za rujan ove godine najavio završetak najvažnijeg infrastrukturnog projekta u županiji, autoceste Zagreb – Sisak.

Ministar Butković najavljuje da će radovi biti kompletirani, dio koji rade i Hrvatske autoceste i dio koji rade Hrvatske ceste. Mislim da je to jedna od najvažnijih poruka revitalizacije cijele Sisačko-moslavačke županije.“, rekao je premijer dodajući kako je na području županije u potpunosti završena obnova na 8174 lokacije. Radi brže i efikasnije obnove uveden je koncept „blokovske obnove“ kao što je to primjerice u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisku.

 

Plenković

 

U ovoj županiji, istaknuo je premijer, povećava se i stambeni fond, očekuje nas gotovo tisuću novih stambenih jedinica.

Gradi se 56 višestambenih zgrada. Mi smo više puta bili u Sisku, Petrinji i Glini i svakome tko je posjećivao ove gradove jasno je da takvih investicija ovdje nije bilo zadnjih 40-ak godina. Ove moderne zgrade koje su sada u ovom kontekstu obnove od potresa, nisu samo rješenje stambenog pitanja za one koji su nastradali, nego novo veliko ulaganje u arhitektonsku i urbanu vizuru ovih sredina. Ove višestambene zgrade grade se i u drugim krajevima županije tako da je na vrlo balansiran način napravljen upravo ovaj pothvat, a ukupan broj stambenih jedinica je skoro 1000, nešto manje od 975. Samo u Sisku je 20 zgrada koje se grade i još dvije zgrade iz programa POS, dakle 22 zgrade u Sisku.“, istaknuo je premijer.

 

 

Stanje Obnova 1

 

Domaćin sastanka, župan Ivan Celjak naglasio je kako su aktivnosti Sisačko-moslavačke županije u posljednje tri godine determinirane potresom.
Usmjerili smo se na obnovu, revitalizacijske i razvojne projekte na području cijele županije. U suradnji s Vladom RH razvijamo Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, no kao županu izuzetno mi je žao što Sisak ima najveću stopu poreza na dohodak i što radnici u Sisku imaju manju plaću nego u drugim gradovima na području županije.“, istaknuo je župan Celjak govoreći o odluci sisačke gradske uprave predvođene Kristinom Ikić Baniček da Siščanima uvede najveći porez u Republici Hrvatskoj.

 

Celjak 2

 

Govoreći o raspolaganju sredstava za obnovu župan je istaknuo da su sredstva bila dostupna iz raznih izvora te kako ih je samo kroz realizaciju projekata trebalo iskoristiti.

„Ne slažem se s gradonačelnicom kada kaže da nam nisu na raspolaganju sredstva. Nama su jednako svima na raspolaganju sredstva i Fonda solidarnosti i sva druga sredstva koja koristimo. Mi smo jako dobro iskoristili sredstva Fona solidarnosti, obnovili smo puno toga, razvijamo Sisak i cijelu Sisačko – moslavačku županiju.
Što se tiče samo odnosa Države prema projektima o kojima je govorila gradonačelnica, gradonačelnica i ja imamo različita viđenja. Možda iz razloga što je upravo Sisačko-moslavačka županija završila 23 cjelovite obnove, to govorim o složenim objektima koji su teško oštećeni u potresu, dok je primjerice Grad Sisak obnovio točno 0 objekata tako da su različita stajališta gradonačelnice i mene.“, istaknuo je župan te se osvrnuo na najznačajnije projekte koje Sisačko-moslavačka županija provodi na području grada Siska.

 

Ikić Baniček

Uredili smo i obnovili zgrade domova zdravlja SMŽ u Kratečkom, Topolovcu, Galdovu te centralnu zgradu Doma zdravlja u središtu Siska. Obnovili smo zgrade Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, Kulturno-povijesnog centra SMŽ te školske zgrade Gimnazije Sisak, SŠ Viktorovac Sisak i Industrijsko-obrtničke škole. Obnovili smo zgradu Doma za starije osobe Sisak, zgradu Zavoda za hitnu medicinu, zgradu nove interne, a do kraja godine obnovit ćemo i ostale zgrade u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Također, do kraja godine završit ćemo bivšu zgradu HGK, Komande, Jodnog lječilišta, a spreman je projekt izgradnje nove zgrade Jodnog lječilišta od 5100 kvadrata. Tijekom iduće godine završit ćemo obnovu zgrade bivše vojarne u Lađarskoj gdje ćemo smjestiti učenike Tehničke škole Sisak. U Sisku se gradi ili će se graditi 20 višestambenih zgrada i to je 380 stanova više koje ćemo imati u gradu Sisku za godinu dana. I najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju je dovršetak auto-ceste čime će Sisak i Petrinja postati predgrađe Zagreba sa svim prednostima, prije svega gospodarskog razvoja s obzirom da je novom kartom regionalnih potpora poduzetnicima najisplativije ulagati upravo na području Sisačko-moslavačke županije.“, zaključio je župan Celjak.

 

Stanje Obnova 2

Stanje Obnova 3

 

 

najčitanije