Celjak: „Možemo zaključiti da smo ustrajni, da smo žilavi i snažni, da neprilike pretvaramo u prilike.“

imp

Svecanasmz0706202421

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, održane u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku, obilježen je Dan Sisačko-moslavačke županije.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da je Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije, kojoj imam čast biti predsjednik, jasno i snažno odgovorila na sve izazove. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s našom izvršnom vlašću, županom Ivanom Celjakom i njegovim timom, mi danas živimo i radimo u najvećem gradilištu u Lijepoj našoj. Ogromne smo projekte zajedno napravili u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj skrbi. Potičemo i razvijamo kulturu, šport, sve oblike i segmente civilnog društva, raste zaposlenost i u našoj županiji“, rekao je otvarajući sjednicu Županijske skupštine, njen predsjednik Mato Fofić.

 

Svecanasmz070620248

 

Nakon kratkog filma o tome što je sve Sisačko-moslavačka županija do sada sve obnovila i koji su daljnji planovi, Dan Sisačko-moslavačke županije čestitao je svim žiteljima župan Ivan Celjak. „Kada razmišljamo o Sisačko-moslavačkoj županiji u širem kontekstu, izvan naših svakodnevnih aktivnosti, možemo zaključiti da smo ustrajni, da smo žilavi i snažni, da neprilike pretvaramo u prilike. Neprilike su bile Domovinski rat, poplave, klizišta, potres i to smo pretvorili u priliku, posebice ovu zadnju katastrofu koja nas je pogodila, a to je potres. Danas razvijamo zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi i obrazovanja, potaknuli smo povijesnu stanogradanju na području županije“, kazao je župan dodajući kako smatra da je danas Sisačko-moslavačka županija poželjno mjesto za život. „Ojačali smo cestovnu infrastrukturu, obnovili smo mnoge ceste, izgradili smo mnoge ceste, ali najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju i za Grad Sisak je sigurno dovršetak autoceste do Siska. To je Vladin projekt i taj projekt će doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva na području naše županije. Sve ovo ranije navedeno, daje doprinos razvoju gospodarstva, međutim ona strateška prednost je blizina Zagreba i činjenica da je sada najpovoljnije i najjeftinije ulaganje za gospodarstvenike upravo na području Sisačko-moslavačke županije. Kada govorimo danas o našoj županiji, možemo zaključiti da smo zajedničke neprilike pretvorili u prilike, da razvijamo našu županija i da je danas Sisačko-moslavačka županija poželjno mjesto za život“, zaključio je Celjak.

 

Svecanasmz070620249

 

„Kada čovjek sebi zada cilj, kada je svjestan rana i izazova s kojima se ne svojom voljom, i ne voljom drugih nego nekih prirodnih nepogoda, suoči sa suzom u oku svojih sugrađana, svojih žitelja županije i kada te ciljeve pretvori u konkretne projekte, te projekte u tim i društvo koje će iste realizirati, onda zaista moramo reći da nam je drago doći na Dan Sisačko-moslavačke županije, Vama i Vašem timu čestitati na svemu ovome što ste postigli, prvenstveno Vi, Vaš tim, ovi ljudi koji su ovdje rekli, nećemo vrijediti ništa, ako ne budemo vrijedili sami sebi.“, rekao je čestitajući Dan Sisačko – moslavačke županije izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

 

Svecanasmz0706202411

 

Dan Županije čestitala je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu. „Ove svečanosti su dobre jer imaju cilj rekapitulirati sve ono što smo napravili, sve ono što nas je nosilo prema naprijed i analizirati gdje još ima prostora za napredak. Zato čestitam župane Vama i svim Vašim suradnicima na svim ovim sjajnim projektima koje ste realizirali i kao što smo imali prilike čuti, Vlada Republike Hrvatske doista je sudjelovala u realizaciji svih ovih projekata i pomogla u onim trenutcima kada je Sisačko-moslavačkoj županiji bilo najteže. Veliki dio projekata koji se realiziraju, realiziraju se uz pomoć sredstava Europske unije što samo još jednom potvrđuje da je naše članstvo u Europskoj uniji itekako imaju smisla jer europski fondovi mijenjaju Hrvatsku“, rekla je Petir.

 

Svecanasmz0706202412

 

U sklopu Svečane sjednice Županijske skupštine dodijeljene su nagrade i priznanja. Nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Branku Šubiću, petrinjskom ultramaratoncu i hrvatskom branitelju koji je osim višednevnih etapnih ultramaratona na području Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Grada Petrinje, sudjelovao i u nizu jednodnevnih akcija humanitarnog karaktera te dao svoj doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

 

Svecanasmz0706202415

 

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina koja svojim radom te organizacijom manifestacije „Festival vina – MoslaVina Kutina“ i izložbom vina izvornih hrvatskih sorti pruža potporu domaćim proizvođačima u promicanju ponude autohtonih sorti vina, jača suradnju unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja te doprinosi ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

 

Svecanasmz0706202417

 

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Lađarica Sisak, osvajačicama zlatnog odličja u 2023. godini, drugu godinu za redom, na 10. Maratonu lađarica u Metkoviću.

 

Svecanasmz0706202419

 

Nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena je sisačkom novinaru i publicistu rodom iz Siska, Zdravku Strižiću, koji je kroz svoj bogat novinarski i publicistički rad gotovo do posljednjeg dana života izvještavao o svim važnim događajima iz područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva iz Sisačko-moslavačke županije. Svoju novinarsku karijeru započinje 1969. godine kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkog dnevnika Sportske novosti. Kao profesionalni novinar radio je u Jedinstvu, na Radio Sisku i u Vjesniku Željezare gdje je radio do gašenja lista 1995. godine. Od tada pa sve do umirovljenja 2010. godine profesionalno je radio u Večernjem listu. Posljednjih godina svoga života radio je kao dopisnik agencije HINA-e. Tijekom Domovinskog rata kao ratni reporter izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Uz novinarski rad bavio se i publicističkim radom. S kolegom Vladimirom Pajtlarom izradio je prvi hrvatski novinarski leksikon- Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije. Preminuo je 7. siječnja 2024. godine. Nagradu je preuzela njegova supruga Mirjana Gerić Strižić.

 

Svecanasmz0706202420

U ime ovogodišnjih laureata na nagradama se zahvalila Andrea Borić iz Udruge „Lađarica“ Sisak. „Sisačko-moslavačka županija obiluje uspješnim ljudima, klubovima, udrugama, raznim zajednicama i biti izabran u moru njih je čast i veliko zadovoljstvo, a napose i veliki motiv da i dalje radimo ono što najbolje znamo“, rekla je Borić. Dodat ćemo na kraju kako je u glazbenom dijelu programa nastupila muška Klapa Kolapjani.

 

 

Foto:

najčitanije