Čelan: ' Iskorištavanje sredstava EU fondova još je uvijek nedovoljno'

st

261020211635269110.jpeg

Nepoznavanje procedure ili jednostavno, neinformiranost onih koji pripremaju projekte često dovodi do toga da se ne iskorištavaju sva raspoloživa i dostupna sredstva EU fondova. Info radionica „Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Prioritetna os 3 – Obrazovanje i cjeloživotno učenje“ za cilj ima prvenstveno educirati ravnatelje obrazovnih ustanova, koji bi potom ta znanje prenijeli na profesore i učitelje koji pripremaju projekte i za njih apliciraju na europske fondove. Milijardu i 850 milijuna eura, od čega se 85% bespovratna sredstva, novac je koji mora biti iskorišten, slažu se u Županiji i SIMORA-i.
Situacija u školama je trenutno takva da ne postoje ljudi koji su rade samo na pripremi projekata. Taj posao pada na leđa profesora koji to rade u svoje slobodno vrijeme, za to nisu plaćeni, i tu pada i kvaliteta provedbe projekta i kvaliteta svakodnevnog rada s učenicima.
‘Interes profesora je zbog toga mali, nedostaje motivacije. Tu mi uskačemo, nudimo im pomoć, i kao razvojna agencija, uz potporu Županije i Ministarstva regionalnog razvoja, tu ćemo pomoć odrađivati besplatno’, rekao je direktor SIMORA-e, Mario Čelan, dodajući kako su ovakve radionice veliki korak prema tome da postotak iskorištenosti raspoloživih sredstava bude veći nego sad.
Prvi rezultati, kaže Čelan, mogli bi biti vidljivi već pri objavi prvih natječaja. U roku 6 do 8 mjeseci, projekti koji ‘prođu’ bi već mogli imati potpisane prve ugovore. Iskorištenost će se, dodaje, vidjeti tek 2023. godine kad se zatvori financijsko razdoblje.
‘Na području naše županije pratit ćemo kojim će to intenzitetom ići, no iz iskustva znam da se u projektima potkradaju greške i iskorištenost nikad nije 100%. Ipak, od ovih 450 milijuna eura koji su na raspolaganju za sektor cjeloživotnog učenja i obrazovanja nadamo se barem dvadesetini za potrebe naše županije.’
Radi se, završava Čelan, o oko 20 milijuna eura koji bi trebali završiti u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Svi sudionici radionice moraju maksimalno mobilizirati sve potencijale, a županija i SIMORA će im u tome maksimalo pomoći, rekao je župan Ivo Žinić.
‘Imamo mogućnosti, samo je stvar dobre volje. U Županiji smo maksimalno mobilizirani, i ako se i ostali uključe i iskoristimo ove fondove onda ćemo doći do našeg cilja – da mladi ne odlaze iz Hrvatske. Ovaj fond upravo to omogućava’, zaključio je Žinić.

najčitanije