Brigljević: 'HDZ izlazi iz okvira normalnog političkog djelovanja'

st

Vladajuća većina na čelu s HDZ-om i županom na posljednjoj je Županijskoj skupštini zlorabila slabosti poslovnika, kršila poslovnik nepridržavajući se vremena propisanog za izlaganje i manipulirala redosljedom prijava za aktualni sat, a sve to s ciljem onemogućavanja oporbe da postavlja pitanja, rekao je MOST-ov Milan Brigljević na press konferenciji sazvanoj od strane oporbenih klubova i vijećnika sat vremena prije početka sjednice Županijske skupštine održane u četvrtak, 23. studenog.
Postupak županijskog vijećnika Ivice Pandže, koji je na prošloj sjednici iz protesta uzdrmao stol dožupana, ne opravdava, no demoniziranje njegovog performansa je, kaže Brigljević, nepotrebno, jer smatra da ne postoji demokratski način da se ukaže na zlouporabu poslovnika.
„Gospoda iz HDZ-a i satelita čude se reakciji iznerviranog vijećnika, no ne pokazuju ni trunke čuđenja zbog zlouporabe ovlasti i tendencioznog vođenja sjednice, ne pokazuju čuđenje zbog očiglednog opstruiranja demokratskih procesa, a ne pokazuju ni čuđenje zbog očiglednih nečasnih radnji koje su se događale i prije samog formiranja skupštine.“
HDZ, nastalja Brigljević, izlazi iz okvira normalnog političkog djelovanja, kao primjer navodeći događanja u Glini prije nekoliko dana.
„Tamo je vladajući HDZ naprasno prekinuo prijenos sjednice koji je već bio plaćen samo kako građani ne bi saznali za sumnjive radnje koje je Nezavisna lista mladih razotkrila na vijeću“, rekao je Brigljević.
Javnost bi, kaže Brigljević, morala imati priliku vidjeti što se događa na sjednicama i nakon aktualnog sata, te pozvao vladajuće da ubuduće omoguće direktan prijenos ili barem pregled snimke sjednica.
Oporba je na skupštini održanoj u četvrtak, 23. studenog, dobila malo zadovoljstvo u ispunjenju županovog obećanja na kraju prošlog aktualca da će na slijedećem aktualnom satu pitanja postavljati isključivo oporbeni vijećnici, što je, nakon dugo vremena, rezultiralo njegovim završetkom u zadanom roku, a da pritom nitko od prijavljenih vijećnika nije ostao zakinut za postavljanje pitanja.
Prva točka dnevnog reda na izglasavanje je donijela prijedlog proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2018. godinu, koji je usvojen s 25 glasova za, 6 protiv i 6 suzdržanih.

najčitanije