Branko Šubić: Teže od mog umora je ponovo se sjetiti žrtava

imp

251020211635198059.jpeg

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i povodom Dana oslobođenja Petrinje i Dana branitelja grada Petrinje, Petrinjac Branko Šubić u utorak, 27.srpnja, krenuo je iz Dubrovnika na etapni ultramaraton „Branko Šubić za branitelje“.

Organizator i sudionik projekta Šubić trčat će ukupno 11 dana, od utorka, 27. srpnja do 6. kolovoza, od Dubrovnika, preko Knina, Gline i sve do Petrinje. Početna točka maratona bila je je Srđ, a ruta kretanja ukupno je duga 513 kilometara. Prolazi kroz pet županija, jedanaest gradova i nekoliko općina.

20210727_Branko_Subic02_spustanje_sa_Srdja 20210727_Branko_Subic03_most_Dr_F_Tudjmana_javljanje_uzivo_u_DJH

U utorak je u točno šest sati krenuo sa Srđa iznad Dubrovnika, a do mosta Dr. Franja Tuđmana su ga pratili prijatelji iz Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru” iz Gornje Gračenice kod Kutine. Na mostu ga je dočekala novinarka emisije Dobro jutro Hrvatska uz javljanje uživo, pa je cijela nacija ispratila Šubića u njegov novi pothvat.
Redom je prošao kroz mjesta Lozica, Mali Zaton, Orašac, Trsteno, Brsečine, Banja, Slano, Kručica, Banići, Doli, te je konačno nakon 63 prevaljena kilometra stigao do graničnog prijelaza s BiH Zaton Doli što je bio cilj prve etape.

Ukupno je prva etapa potrajala nešto više od 11 sati, a razlog tome je veliki broj spomenika poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu koji se nalaze uzduž te trase. Šubić je kod svakog spomenika zapalio svijeću i poklonio se onima koji su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku. To je ujedno glavni cilj njegove akcije, održati spomen i još jednom odati počast palim braniteljima u Domovinskom ratu.

20210727_Branko_Subic05_Slano 20210727_Branko_Subic04_odmor

„Današnji mi je dan bio jedan od najtežih općenito od kada se bavim ultramaratonom. Fizički su napori bili iznimni, ali još mi je teže bilo suočiti se s činjenicom da sam na trasi dugačkoj svega 60 km naišao na čak deset spomenika palim braniteljima. Strašno je prisjetiti se koliko je, uglavnom mladih ljudi, moralo žrtvovati svoje živote da bismo mi danas imali svoju državu. Imam osjećaj da mnogi to ne znaju cijeniti, ili jednostavno ne žele.“, rekao je vidno umorni Šubić po dolasku na cilj.

Već je prva dionica pokazala kako će ovo biti veliki izazov za 59-godišnjeg Šubića koji je 2017. odradio ultramaraton Vukovar – Petrinja u ukupnoj duljini od 265 km, te dvije godine kasnije Knin – Petrinja slične duljine. Ovog puta ne samo da je u pitanju gotovo dvostruko veća udaljenost, već su u tjednu u kojemu je Šubić krenuo najavljene iznimno visoke temperature.

Danas (srijeda, 28.7.) je na rasporedu druga dionica u kojoj starta iz Kleka, te potom preko Opuzena, Metkovića, Komina i Rogotina dolazi u Ploče, što je udaljenost od gotovo 50 km.

Foto – Branko Šubić

najčitanije