Bolnica i Županija na korak do uređaja za magnetnu rezonancu

st

Uređaj magnetske rezonance značajno će unaprijediti kvalitetu života svih stanovnika Sisačko-moslavačke županije. Sisačka je bolnica jedna od rijetkih koja još nema taj uređaj, iako se jedna ozbiljna zdravstvena ustanova ne može zamisliti bez njega, tvrdi ravnatelj OB dr. Ivo Pedišić Sisak, dr. Tomislav Dujmenović.
‘Dijagnostika velikog broja oboljenja, kao i za praćenje bolesnika kod, bilo neuroloških ili oboljenja lokomotornog sustava, nezamislivi su bez magnetne rezonance. Naši bolesnici su primorani ići u Zagreb i druge gradove jer mi taj uređaj još uvijek nemamo’, kaže Dujmenović.
Cijena uređaja za magnetnu rezonancu je oko 6 milijuna kuna, što su sredstva koja bolnica, a ni županija – nemaju. Zadnja dva ministara zdravstva također nisu imali razumijevanja, što je rezultiralo pokretanjem niza humanitarnih akcija za prikupljanje potrebnih sredstava.
Akcija je krenula prikupljanjem slika akademskih slikara iz županije, a zatim i slika autora iz drugih gradova. Uslijedile su prodajne izložbe u Sisku i Zagrebu, a planirana je još jedna u Kutini.
Potom se krenulo prema općinama, gradovima i dioničarskim društvima. Među prvima se javio Grad Glina koji u projektu sudjeluje s 200 tisuća kuna, Sisačka biskupija donirala je 100 tisuća kuna, a donacije su obećali i gradonačelnici Popovače, Kutine, Novske i Petrinje, kao i veliki broj načelnika općina diljem županije. Najveća donacija, milijun kuna od HEP-a, također je, kaže Dujmenović, bila veliki vjetar u leđa, tako da će cijela akcija ubrzo biti na oko 2,5 milijuna kuna. To su, nastavlja ravnatelj, odlične vijesti, obzirom da je Ministarstvo zdravstva dalo obećanje da će s polovicom ukupne vrijednosti uređaja, u iznosu 3 milijuna kuna, uskočiti kad Županija i bolnica prikupe isto toliko.
To će se dogoditi uskoro, jer će preostalih pola milijuna kuna do potrebnih 3 milijuna dati županija, rekao je župan Ivo Žinić.
‘Kad sve skupimo idemo kod ministra Kujundžića s kojim smo već obavili razgovor. Prema dogovoru, dobivamo polovicu sredstava kad ostatak prikupimo, i vjerujem da već početkom veljače idemo u nabavku uređaja za magnetnu rezonancu’, najavljuje župan.

najčitanije