Blagoslovljen kip kardinala Franje Kuharića

imp

261020211635287081.jpeg

Od subote u petrinjskom Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera pokraj župne crkve sv.Lovre stoji kip kardinala Franje Kuharića. Uz spomenik na zidu crkve sv.Lovre postavljena je ploča s citatom dijela njegove propovijedi koje je kardinal Kuharić izrekao u Petrinji 10.kolovoza 1991.godine . Tada, na samom početku ratnih zbivanja prvi je puta izrekao riječi koje hrvatski narod pozivaju na praštanje i ne uzvraćanje agresoru istom mjerom.

Prije subotnje mise sisački biskup Vlado Košić je u gradskom parku ispred crkve blagoslovio novopostavljeni kardinalov kip i spomen-ploču s njegovim riječima koje je izgovorio u Petrinji na Lovrenčevo 1991. godine: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre! To je Evanđelje, možda teško razumljivo pogaženom i poniženom čovjeku, ali to je Evanđelje zalog pobjede!“

U homiliji biskup je ponovio ove snažne riječi kardinala Kuharića, rečene za Hrvatsku teške 1991. godine, ističući njihovu važnost. „To su bile riječi koje su obuzdavale nekada i opravdani bijes napadnutih i obespravljenih ljudi, ali naš kršćanski stav treba uvijek biti bez osvete i bez mržnje. Tome nas je učio, kad je to bilo na kušnji. Možda su te njegove riječi naišle na nerazumijevanje kod mnogih, ali on je bio svjestan da ih mora izreći jer je to – zahtjev Evanđelja, zahtjev Isusa Krista“, rekao je biskup.

Brončani kip rad je akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

najčitanije