Blagoslov novoizgrađene crkve u Gorama

imp

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 10. svibnja, svečano misno slavlje u svetištu Majke naših Stradanja u Gori, tijekom kojeg je blagoslovio ovu novoizgrađenu crkvu, srušenu u Domovinskom ratu.

U homiliji biskup je istaknuo svoje zadovoljstvo i radost što je gradnja ove crkve došla do kraja, te je izrazio nadu da će ako se ovih dana usvoji projekt uređenja interijera, posveta crkve biti najkasnije sljedeće godine. Biskup je istaknuo i kako još predstoje radovi na uređenju okoliša, cinktora i crkve na otvorenom koja će služiti za velika slavlja.

Crkvu Uznesenja BDM u Gori sagradili su templari u 13. stoljeću na mjestu starije romaničke crkve. Crkva je prvi puta teško oštećena u turskim osvajanjima, a nakon oslobađanja prostora Banovine temeljito je obnovljena, te u drugoj polovici 19. stoljeća i znatno produžena. U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine Gora je bila okupirana, a u srpskoj agresiji crkva je granatirana i zapaljena početkom listopada 1991. godine. Raščišćavanjem ruševina i istraživanjem njezinih preostalih zidova, ispod baroknog sloja pronađeni su izvorni zidovi templarske ranogotičke crkve sa svim dijelovima sustava svođenja i ostalim pojedinostima, što je usmjerilo obnovu na rekonstrukciju templarskog sloja crkve. S intenzivnim radovima započinje se 2010. godine, a u punom sjaju crkva je zasjala u proljeće 2015. godine.

najčitanije