Blagdan Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji

imp

Blagdan Preobraženja Gospodnjeg svečano je u četvrtak 6. kolovoza 2015. godine proslavila istoimena petrinjska župa, koja nosi svoje ime na vječni spomen oslobođenja Petrinje 6. kolovoza 1995. godine. Svečano misno slavlje, u petrinjskom naselju Slatina, na temeljima nove crkve predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s desetak svećenika i domaćim župnikom vlč. Josipom Karasom koji je na počeku pozdravio kardinala Puljića i posebno zahvalio prisutnim braniteljima. „Danas je dvadeset godina od trenutka kada ste vi, dragi branitelji ušli na ovo mjesto, u našu Petrinju, i vratili joj mir i dostojanstvo. Stoga vas pozdravljam među prvima te vam zahvaljujem na svemu što ste učinili da bismo danas bili slobodni i svoji na svome“, rekao je vlč. Karas.

Blagdan-preobrazenja---Petrinja-02

Govoreći o blagdanu Preobraženja kardinal je istaknuo kako je Isus koji je spremao svoje učenike da nastave njegovo djelo bio svjestan da oni u njemu vide samo čovjeka, a ne Boga. „Oni su mogli zaključiti kako On čini božanska djela, ali nisu vidjeli Boga. Mi smo ljudi takvi. Često se oslanjamo samo na ono što vidimo. Zato je Isus htio pripraviti svoje učenike, kako kada se suoče s križem i žrtvom, ne bi se dali zbuniti. Zato je na brdo Tabor poveo trojicu i tamo se preobrazio. To znači pokazao im je svoje božansko lice. Kada učenici opisuju to što su vidjeli izgleda kako im nedostaje pravih riječi, jer teško je božansko opisati. Znate i sami svi vi koji ste doživjeli unutarnja iskustva vjere, kada pričate o tome imate osjećaj da ne može to izreći što se dogodilo. Tako i učenici, pa i Petar koji je propovijedao o tom događaju, kao da nisu mogli izraziti ljepotu trenutka kada se Isus preobrazio i pokazao svoje božansko lice, kada su uvidjeli nešto veličanstveno. Upravo ova svetkovina ima za cilj i nas preobraziti u vjeri da kada nas križ i žrtva ‘udare glavu’ da se ne zbunimo, nego ostanemo vjerni Isusu“, rekao je kardinal Puljić.
Na kraju slavlja župnik Karas poklonio je kardinalu umjetnički rad hrvatski grb i knjigu dr. Ivice Goleca „Povijest grada Petrinje“.

najčitanije